Tratatul privind comertul mondial cu arme - 62 de tari, inclusiv Romania, au semnat

Luni, 03 Iunie 2013, ora 22:59
1945 citiri
Tratatul privind comertul mondial cu arme - 62 de tari, inclusiv Romania, au semnat
Foto: newsinfo.inquirer.net

Mai mult de 60 de tari au semnat, luni, un tratat istoric care reglementeaza comertul mondial cu arme, piata pe care sunt rulati in fiecare an miliarde de dolari. Romania face parte dintre statele semnatare.

Statele Unite ale Americii au anuntat ca vor semna intelegerea in curand, dand un puternic imbold primei campanii internationale majore de a opri comertul ilicit cu arme care alimenteaza conflictele si extremistii, transmite agentia Associated Press, citata de Newsday.

Romania se afla printre cele 62 de tari semnatare ale intelegerii, potrivit Arms Trade Treaty legal blog. Dintre vecinii Romaniei, doar Ungaria a semnat tratatul. Primul oficial care si-a pus semnatura pe document este ministrul de Externe al Argentinei.

Tratatul a fost aprobat de statele membre ONU, cu o majoritate covarsitoare, pe 2 aprilie - 154 de voturi pentru, trei impotriva si 23 de abtineri. El va intra in vigoare insa doar dupa ce 50 de tari il vor ratifica.

Ministrul de Externe finlandez, Erkki Tuomioja, a prognozat ca vor fi 50 de ratificari in putin mai mult de un an. Ramane de vazut ce impact va avea intelegerea in comertul mondial cu arme, estimat la valori cuprinse intre 60 si 85 de miliarde de dolari anual.

Celor 62 de tari care au semnat tratatul urma sa li se alature cel putin inca una - Germania - in decursul dupa-amiezii.

Tratatul a fost supus la vot dupa ce Siria, Iran si Coreea de Nord au blocat adoptarea sa prin consens. Motivul invocat de aceste tari a fost faptul ca noua legislatie nu poate opri livrarea armelor catre gruparile de rebeli.

Rusia si China, unele dintre cele mai mari tari exportatoare de arme, au fost printre cele care s-au abtinut la votul de la New York.

ONU a adoptat un tratat istoric privind controlul comertului cu arme

Statele Unite ale Americii, cu un total de 8,8 miliarde de dolari, si Rusia, cu un total de 8 miliarde de dolari, reprezinta de departe cei mai mari furnizori de arme din lume, in anul 2012.

Pe locul trei s-a situat China, cu arme exportate in valoare de 1,8 miliarde de dolari, iar pe locul patru se afla, surprinzator, Ucraina, cu exporturi in valoare de 1,3 miliarde de dolari.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#tratat comert arme, #Romania semnare tratat arme, #tratat comert arme ONU , #ONU