Toate drogurile legalizate in Romania? Cum raspund oficialii de la Bucuresti la raportul ONU

Marti, 27 Octombrie 2015, ora 09:56
6652 citiri
Toate drogurile legalizate in Romania? Cum raspund oficialii de la Bucuresti la raportul ONU
Foto: Arhiva Ziare.com

Dupa ce ONU a fost acuzata ca planuieste sa ceara guvernelor din toate tarile lumii sa legalizeze consumul si posesia tuturor substantelor acum ilegale, Agentia Nationala Antidrog (ANA) din Romania sustine ca in tara noastra nu se pune problema de asa ceva.

"In momentul de fata, in Romania nu se pune problema lansarii unor astfel de dezbateri, existand teme de interes in domeniu, legate de reducerea cererii si a ofertei de droguri, pornind de la analize atente a zonelor de consum, substantele folosite, bolile asociate consumului, rutele de traficare sau destructurarea retelelor de distributie", a declarat directorul ANA, chestorul de politie Sorin Oprea, intr-un raspuns la solicitarea Ziare.com.

Directorul ANA ne-a precizat ca mai multe discutii pe aceasta tema vor avea loc anul viitor, la New York, unde se va desfasura Sesiunea Speciala a Adunarii Generale a ONU.

"In luna aprilie 2016, va avea loc, la New York, Sesiunea Speciala a Adunarii Generale a Natiunilor Unite, ocazie cu care vor fi analizate stadiul indeplinirii obiectivelor asumate prin Declaratia politica si Planul de actiune pentru Cooperarea Internationala in vederea implementarii in mod integrat si echilibrat a Strategiei pentru Combaterea problematicii drogurilor la nivel mondial, dar si oferirea oportunitatii pentru discutarea si elaborarea unor documente sau rezolutii cu implicare la nivel national si regional", a detaliat acesta.

Sorin Oprea a punctat ca "Romania este stat membru al Uniunii Europene, iar o decizie cu privire la noile politici antidrog propuse la nivel national va fi analizata in context comunitar, regional si national, in concordanta cu evolutia si necesitatile comunitatii".

Comentariile acestuia vin dupa ce ONU a fost acuzata ca planuieste sa ceara guvernelor din toate tarile lumii sa puna capat "razboiului impotriva drogurilor" si sa legalizeze consumul de stupefiante in prezent ilegale.

ONU le va cere guvernelor lumii sa legalizeze toate drogurile? Explicatia institutiei

Dezvaluirea a fost facuta, lunea trecuta, de omul de afaceri britanic Richard Branson, fondatorul Virgin Group, care a postat pe Internet un document trimis de ONU sub embargo marilor trusturi de presa. El a fost singurul care a decis sa il faca public.

Din acel raport al Biroului pentru Droguri si Infractiuni din cadrul ONU (UNODC) ar reiesi ca organizatia pentru pace va propune legalizarea stupefiantelor la nivel mondial.

Totusi, reprezentantii institutiei au explicat imediat ca este vorba despre un document in lucru, care nu prezinta punctul de vedere oficial al ONU, insa nu au negat existenta textului.

La randul sau, directorul ANA a lamurit ca "materialul UNODC reprezinta un document de analiza, elaborat pentru fundamentarea unei propuneri de viitor".

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#droguri legalizate Romania, #legalizare droguri Romania, #legalizare droguri ONU , #ONU