Ce inseamna pentru o fetita de 11 ani ghinionul de a se fi nascut in Pakistan

Luni, 27 August 2012, ora 15:36
5457 citiri
Ce inseamna pentru o fetita de 11 ani ghinionul de a se fi nascut in Pakistan
Foto: rue89.com

Fundamentalismul este inca in floare in Pakistan, iar unele evenimente ne uimesc. Saptamana trecuta, a fost arestata si retinuta pentru un arest preventiv de 15 zile fetita Rimsha Masif, in varsta de 11 ani, impreuna cu mama ei.

Obiectul delictului este faptul ca fata a dat foc abecedarului Noorani Quaida, o metoda pentru invatarea scrierii, a cititului, dar care serveste si pentru a invata citirea Coranului, informeaza rue89.

Vecinii au considerat fapta ca blasfemie, iar blasfemia se sanctioneaza, conform cu articolul 295, al. B din Codul Penal pakistanez, prin pedeapsa cu moartea sau detentia pe viata.

Incidentul a avut loc la Meherabadi, un cartier sarac din Islamabad, unde multimea a vrut sa aplice pedeapsa pe loc, in care sens a blocat partea carosabila a drumului - o sosea principala - invitand participantii la trafic sa vada ce n-au mai vazut.

Poate ca executia ar fi avut loc fara prea multe formalitati, daca politia n-ar fi fost sesizata de un vecin despre ce se intampla in cartier. Politia a sosit la fata locului si a eliberat drumul, declarand adolescenta arestata, impreuna cu mama ei.

Arestarea celor doua femei a fost un semn rau pentru cei 600 de locuitori crestini ai zonei. Si-au luat imediat bagajele si au parasit rapid zona. In principiu, nu erau vinovati, dar practic existau multe conflicte fara motiv intre crestini si musulmani.

La interventia unor organizatii nonguvernamenale, inalti oficiali pakistanezi s-au aratat neputincioase in ce privste cei 600 de refugiati, dar au fost de acord ca acuzatiile contra fetitei sunt nefondate, asigurand ca situatia va ramane fara urmari.

Intre timp, o avalansa de postari a asaltat retelele sociale si in primul rand reteaua Twitter. Numerosi postatori s-au simtit datori sa incurajeze fetita, dar nu sunt putini nici fundamentalistii care pretind pedepsirea unei persoane implicate in asemenea scandal, indiferent de vina ei.

Oricare ar fi adevarul, oricare ar fi vina, organizatiile nonguvernamentale considera sa s-a procedat abuziv, iar cunoscutul militant Ali Dayan Hasan, de la Human Rights Watch, a intervenit, atentionand ca asemenea manifestari se exercita indeosebi asupra persoanelor vulnerabile si lipsite de aparare.

Luarile de pozitii au dat curaj populatiei, iar, in ziua de 25 august, femeile pakistaneze si-au permis pentru prima oara sa manifesteze ele in fata autoritatilor, asa cum se vede in imaginea alaturata.

In prezent, atat fata, cat si mama ei se afla la politia locala, dar autoritatile au dat asigurari ca le tin acolo nu ca prizoniere, ci pentru a le proteja de furia multimii.

Din acst motiv, este evident ca nici fata de 11 ani, nici mama ei, nu se vor mai intoarce acasa niciodata. Vor trebui sa-si caute alta locuinta, cat mai departe de vecinii care le cunosc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Pakistan fetita arestata, #Pakistan profanare Coran, #musulmani pedeapsa moartea Pakistan , #Pakistan