Liderul talibanilor din Pakistan cere negocieri de pace

Joi, 10 Octombrie 2013, ora 23:25
1821 citiri
Liderul talibanilor din Pakistan cere negocieri de pace
Foto: The Guardian

Liderul talibanilor pakistanezi a aparut intr-un rar interviu televizat si a invitat reprezentantii guvernului sa se intalneasca cu el pentru discutii de pace serioase.

Hakimullah Mehsud, liderul militiilor Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), a declarat ca va garanta protectia delegatiei guvernamentale pentru ca ar vrea un dialog discret si direct si nu negocieri purtate prin presa, scrie The Guardian.

"Cel mai bun lucru ar fi ca guvernul sa numeasca o echipa si sa stam impreuna si sa ne discutam pozitia". Premierul Nawaz Sharif a incercat sa arate in timpul campaniei electorale de anul acesta ca doreste discutii de pace pentru a incheia sangerosul conflict intern din Pakistan, dar progresul inregistrat a fost modest.

Sharif a fost criticat de presa si din cauza unei campanii sangeroase de atacuri cu bomba asupra civililor. Desi purtatorul de cuvant al gruparii talibane a mai facut referiri la dorinta talibanilor de a veni la negocieri, aparitia televizata a celui mai cautat om din Pakistan va provoca controverse.

Mehsud a negat si ca gruparea sa ar fi in spatele atacurilor cu bomba din ultima vreme, unul intamplat intr-o piata aglomerata si altul intr-o biserica crestina.

"Aceste atacuri au fost executate de serviciile secrete", a pretins Mehsud.

"Scopul lor e sa atate masele impotriva talibanilor astfel incat sprijinul popular pentru noi sa inceteze", a spus liderul talibanilor. El s-a plans si de faptul ca guvernul nu a incercat sa-l contacteze, subliniind dificultatile pornirii unor negocieri.

Imran Khan, seful opozitiei pakistaneze, a facut un apel ca talibanii sa fie lasati sa aranjeze un loc unde negocierile ar putea avea loc, astfel incat "discutiile sa nu fie purtate prin pesteri".

Mehsud a spus si el ca nici una din parti nu ar trebui sa vina la negocieri cu preconditii. Dar a aratat destul de clar ca orice intelegere pe care talibanii ar putea-o accepta trebuie sa duca la impunerea legii islamice Sharia. De asemenea, atacurile dronelor americane trebuie sa inceteze. E improbabil insa ca guvernul va accepta vreuna din aceste conditii.

Mehsud a mai zis ca ofensiva talibana nu se va termina dupa retragerea trupelor americane din Afganistan, preconizata a se incheia la sfarsitul anului viitor.

"America este unul din cele doua motive pentru care noi trebuie sa ducem razboiul sfant impotriva Pakistanului. Celalalt motiv e faptul ca sistemul din Pakistan e neislamic si noi vrem sa il inlocuim cu un sistem islamic".

Mehsud a devenit lider al talibanilor in 2009 si e implicat in multe crime, motiv pentru ca SUA sa ofere un premiu de 5 milioane de dolari pentru orice informatii care ar duce la capturarea sa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Pakistan lider talibani negocieri, #Pakistan Mehsud taliban negocieri, #Pakistan talibani negocieri guvern , #Pakistan