Marturiile omului care spanzura condamnatii in Pakistan: Nu simt nimic. Tata m-a invatat sa pun streangul

Miercuri, 05 August 2015, ora 17:11
15122 citiri
Marturiile omului care spanzura condamnatii in Pakistan: Nu simt nimic. Tata m-a invatat sa pun streangul
Foto: Arhiva Ziare.com

La o zi dupa ce Pakistanul a decis sa reia executiile prin spanzurare, dupa sapte ani de pauza, calaul Sabir Masih s-a trezit cu locuinta din orasul Lahore inconjurata de jurnalisti.

Asta se intampla anul trecut si nu era pentru prima data cand Masih se trezea inconjurat de camere de filmat, insa de aceasta data nu avea timp sa stea la discutii, se arata intr-un reportaj BBC.

"Trebuia sa ajung la Faisalabad pana in seara zilei de 18 decembrie, pentru ca doi condamnati erau programati la spanzuratoare in dimineata urmatoare", isi aminteste el intr-un interviu acordat jurnalistilor britanici.

Pakistan: Fostul premier cere spanzurarea presedintelui Musharraf

Acestia nu erau niste detinuti obisnuiti: unul a condus un atentat asupra armatei pakistaneze, in care 20 de oameni au murit, iar altul a incercat sa il asasineze, in 2003, pe presedintele de la acea vreme, Pervez Musharraf. Cei doi au fost primii prizonieri executati in Pakistan in sapte ani, iar calaul lor a fost Sabir Masih, in varsta de 32 de ani.

In Pakistan, peste 8.000 de persoane au fost condamnate la moarte in cei sapte ani - mai multe decat in orice tara din lume - iar, din luna decembrie a anului trecut, circa 200 au fost spanzurate, sub acuzatii de terorism sau crima.

De cand executiile au fost reluate, Masih sustine ca a spanzurat aproape 60 de oameni. In total, calaul crede ca a executat peste 200 de detinuti din anul 2007, o afirmatie pe care o face fara niciun fel de remuscare.

Spanzurata pentru un pahar cu apa - un ministru si un guvernator au murit pentru ea

Probabil pentru ca provine dintr-o familie de calai. "Spanzurarea este profesia familiei mele. Tatal meu a fost calau, tatal lui a fost calau, la fel si tatal bunicului si strabunicul sau", a spus acesta.

Poate cel mai cunoscut stramos al lui a fost fratele bunicului sau, Tara Masih, omul care l-a spanzurat pe primul premier ales al Pakistanului, Zulfikar Ali Bhutto, in 1979.

Tara Masih a trebuit sa calatoreasca de la Bahawalpur tocmai la Lahore, o distanta de aproximativ 400 de kilometri, pentru ca persoana care se ocupa de executii in cel de-al doilea oras, Sadiq Masih, nepotul lui Tara si tatal lui Sabir, a refuzat sa il spanzure pe popularul lider.

Deseori, jurnalistii curiosi sa afle mai multe despre viata sa, ii pun lui Sabir Masih intrebari de genul "Dormi in noaptea dinaintea unei executii?", "Ai cosmaruri apoi?" sau "Cum te-ai simtit cand ai spanzurat un om prima oara?".

"Nu simt nimic. E ceva din familie. Tata m-a invatat cum sa pun streangul, cate bucle sa fac si asa mai departe, si m-a luat cu el sa asist la niste spanzurari in perioada de recrutare", a marturisit Masih.

Pakistaneza condamnata la moarte pentru defaimarea numelui Mahomed

Barbatul, care este crestin, a dezvaluit ca singura lui grija este sa il pregateasca pe condamnat cel putin trei minute inainte sa fie spanzurat.

"Ii scot pantofii, ii pun un capison pe fata, ii leg mainile si picioarele, ii pun latul in jurul gatului, ma asigur ca nodul este plasat sub urechea stanga si apoi astept semnalul gardianului sa trag maneta", a mai spus el.

Nu exista consiliere psihologica a calaului inainte sau dupa spanzuratoare, cum nu exista nici un numar limita de executii inainte sa ia o pauza. Insa Masih sustine ca nu are nevoie nici de una, nici de alta.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#calau Pakistan, #calau spanzurare Pakistan, #spanzuratoare Pakistan , #Pakistan