Locul unde femeile candideaza la alegeri ca "sotia lui..." sau "sora lui..."

Marti, 13 Septembrie 2016, ora 13:45
6297 citiri
Locul unde femeile candideaza la alegeri ca "sotia lui..." sau "sora lui..."
Foto: captura video Twitter/HonorDiariesAr

Femeile care candideaza la alegerile locale din teritoriile palestiniene Cisiordania si Fasia Gaza au demarat un protest pe retelele sociale, din cauza ca numele lor au fost excluse din materialele electorale.

La alegerile pentru consiliile municipale din peste 400 de orase din Palestina candideaza inclusiv femei, insa, in unele zone, numele lor ar fost eliminate de pe afisele de campanie si inlocuite cu expresii precum "sotia lui..." sau "sora lui...", relateaza The Independent.

Aceasta miscare a provocat revolta pe retelele sociale, mesajele fiind insotite de hashtagul in araba #Numele noastre nu trebuie acoperite. Numeroase femei au scris pe Twitter si Facebook ca sunt mandre sa isi asocieze numele cu realizarile lor sau ale mamelor, surorilor si fiicelor sale. La fel au procedat si multi barbati.

"Numele noastre nu sunt niste simpli termeni, numele noastre se refera la identitatea noastra", a notat Sumaya al-Mashharawi, activista pentru drepturile femeilor.

Locuitorii Palestinei sunt si ei revoltati de decizia autoritatilor de a inlatura numele femeilor candidate de pe afise, iar incidentul a ajuns pe prima pagina a ziarelor si la buletinele de stiri.

Intreaga societate a cerut sa fie luate masuri ca femeile sa poata participa mai mult la administrarea teritoriilor palestiniene.

In Palestina, precum in numeroase tari arabe, se obisnuieste ca numele femeii sa fie omis de pe invitatiile la o nunta, de exemplu. De asemenea, barbatii nu trebuie sa pronunte numele unei femei la evenimente publice sau intruniri politice, scrie al-Monitor.

Alegeri istorice in Arabia Saudita: Faceti cunostinta cu primele femei care au dreptul sa candideze

Nu este primul incident in care femeile sunt discriminate. La alegerile trecute din Palestina, fotografiile unor candidate de pe materialele electorale au fost inlocuite cu imagini cu flori si porumbei.

Nadia Abu Nalha, directorul Coalitiei Organizatiilor de Femei din Fasia Gaza, a catalogat controversa de anul acesta drept "un pas inapoi".

Totodata, Comisia Electorala Centrala a spus ca afisele respective sunt ilegale, avand in vedere ca femeile au dreptul de participare deplina la alegeri, conform legislatiei palestiniene.

Alegerile din Palestina ar fi trebuit sa aiba loc pe 8 octombrie, insa o instanta le-a suspendat, urmand sa anunte o noua data la care poate fi organizat scrutinul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#femei Palestina nume, #candidate Palestina eliminat nume , #Palestina