O responsabila palestiniana respinge planul economic american care vizeaza investitii de 50 miliarde de dolari

Sambata, 22 Iunie 2019, ora 22:22
5828 citiri
O responsabila palestiniana respinge planul economic american care vizeaza investitii de 50 miliarde de dolari
Foto: Facebook / Palestine Foundation Pakistan - Official

O inalta responsabila palestiniana, Hanan Ashrawi (foto), a respins sambata primele detalii ale unui plan de pace american a carui componenta economica va fi prezentata saptamana viitoare in Bahrein si care vizeaza sa genereze investitii de 50 miliarde de dolari, estimand ca Washingtonul trebuie in primul rand sa puna capat "furtului de catre Israel" al teritoriilor palestiniene, informeaza France Presse, Reuters si DPA.

"Incepeti prin ridicarea asediului Gazei, sa opriti furtul teritoriilor noastre de catre Israel, al resurselor si banilor nostri, sa ne dati libertatea de miscare si controlul frontierelor noastre, al spatiului nostru aerian, apelor noastre teritoriale (...) si apoi sa ne aratati cum sa construim o economie dinamica si prospera ca un popor liber si suveran", a declarat dna Ashrawi, consilier al presedintelui palestinian Mahmoud Abbas.

Statele Unite au anuntat sambata pentru prima data detalii ale planului lor de pace, declarand ca propunerea economica va genera 50 de miliarde de dolari in investitii pentru palestinieni si ca le va dubla Produsul Intern Brut (PIB) intr-un deceniu.

Conferinta de marti si miercuri la Manama, condusa de fiul si consilier al presedintelui american, Jared Kushner, va fi ocazia de a prezenta acest plan demult asteptat, care va include mai tarziu o componenta politica potrivit responsabililor americani.

Administratia lui Donald Trump a declarat ca initiativa va incerca sa reformeze economia palestiniana si sa o lege de vecinii sai, pentru a obtine investitii internationale imense.

Dar Autoritatea Palestiniana boicoteaza aceasta conferinta intitulata "De la pace la prosperitate", estimand ca administratia Trump, care afiseaza sprijinul sau pentru Israel, incearca sa-i cumpere pe palestinieni si sa-i lipseasca de un stat independent.

Casa Alba a numit planul "cel mai ambitios si mai cuprinzator efort international pentru poporul palestinian pana in prezent".

Planul nu clarifica o sursa de finantare a investitilor, care se axeaza pe infrastructura, turism, agricultura si proiecte de educatie pentru palestinieni in Cisiordania si Gaza.

"Are capacitatea de a transforma fundamental Cisiordania si Gaza si sa deschida un nou capitol in istoria palestiniana - unul definit, nu de adversitate si pierderi, ci de libertate si demnitate", a declarat Casa Alba intr-un comunicat, citat de DPA.

Administratia Trump a anulat decenii de politica a Statelor Unite fata de conflictul israeliano-palestinian, inclusiv prin mutarea ambasadei americane la Ierusalim si taierea ajutorului financiar acordat palestinienilor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#plan Trump Israel Palestina investitii , #Palestina