Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Sefa diplomatiei UE: Ierusalimul "trebuie sa fie capitala a doua state"

Sambata, 08 Noiembrie 2014, ora 22:42
3364 citiri
Sefa diplomatiei UE: Ierusalimul "trebuie sa fie capitala a doua state"
Foto: International Business Times

Ierusalimul trebuie sa fie "capitala a doua state", unul israelian si altul palestinian, a declarat sambata sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, intr-un moment in care partea palestiniana a Orasului Sfant este prada violentelor.

"Cred ca Ierusalimul poate si trebuie sa fie capitala a doua State", a declarat Mogherini la Ramallah, in Cisiordania, informeaza AFP.

"Provocarea este de a demonstra ca Ierusalimul poate sa fie impartit in pace si respect", a mai spus sefa diplomatiei europene.

Aceasta declaratie intervine intr-un moment in care tensiunile se agraveaza in Ierusalimul de Est, israelienii continuand constructia de colonii, spre furia palestinienilor care denunta de asemenea provocari pe Esplanada Moscheilor, al treilea loc sfant, ca importanta, al islamului.

Situatie exploziva in Israel: Palestinienii sunt in tensiune maxima

"Aceasta nu este doar o problema israeliano-palestiniana, este vorba de o problema globala", a subliniat Mogherini in cadrul unei conferinte de presa sustinute alaturi de premierul palestinian Rami Hamdallah, in timpul careia ea a calificat colonizarea israeliana ca fiind "ilegala" si "un obstacol la solutia celor doua State".

Sambata dimineata, Mogherini a pledat din Fasia Gaza pentru un stat palestinian independent, in timp ce conducerea palestiniana incearca sa prezinte in timpul acestei luni un proiect de rezolutie Consiliului de Securitate al ONU, proiect ce fixeaza un calendar pentru sfarsitul ocupatiei si care deschide calea spre un stat palestinian in frontierele din 1967, cu Ierusalimul de Est capitala.

Uniunea Europeana sustine consolidarea statului palestinian

"Este nevoie de un stat palestinian, acesta este obiectivul, iar aceasta pozitie este impartasita de intreaga Uniune Europeana", a afirmat Mogherini.

Reprezentanta UE a atras atentia ca in ultimii sase ani au avut loc trei ofensive israeliene violente in Gaza, iar comunitatea internationala nu ar mai accepta un nou conflict.

In cadrul vizitei sale in Orientul Mijlociu, care se incheie duminica, Mogherini s-a intalnit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu si cu ministrul de externe Avigdor Lieberman si are prevazute convorbiri cu presedintele palestinian, Mahmoud Abbas.

Cele 50 de zile de conflict din vara acestui an (8 iulie - 26 august), soldate cu 2.200 de morti in randul palestinienilor (majoritatea civili) si 70 de partea israelienilor, au afectat grav Fasia Gaza.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Federica Mogherini Ierusalim, #stat palestinian UE, #Ierusalim capitala doua state , #Palestina