Uniunea Europeana sustine consolidarea statului palestinian

Marti, 04 Noiembrie 2014, ora 23:55
3405 citiri
Uniunea Europeana sustine consolidarea statului palestinian
Foto: International Business Times

Noua sefa a diplomatiei europene, Federica Mogherini, a declarat ca Uniunea Europena poate juca un rol esential pentru consolidarea unui stat palestinian in urmatorii cinci ani, precum si pentru gasirea unei solutii pasnice in ceea ce priveste conflictul israeliano-palestinian, subliniind ca acesta este unul dintre principalele scopuri ale sale.

"As fi fericita daca, pana la finalul mandatului meu, va exista statul palestinian", a declarat Mogherini, potrivit International Business Times.

Fostul ministru italian de Externe, in varsta de 41 de ani, a declarat ca, drept o dovada a angajamentului sau, va face o vizita la sfarsitul acestei saptamani la Tel Aviv, Ierusalim, Ramallah si Gaza, cu ocazia primei sale calatorii oficiale.

Primul stat occidental din UE care recunoaste existenta Palestinei

Ea a explicat ca Uniunea Europeana va lucra cu jucatori din Orientul Mijlociu, precum Liban, Iordania si Irak, ca partea a unei noi strategii integrate de abordare a problemelor regionale, inclusiv a conflictului israeliano-palestinian.

"A venit timpul pentru a promova o abordare coordonata, care sa includa problema Palestinei si relatiile dintre lumea araba si Israel. Ar fi dificil sa garantam securitate pentru Israel, fara un cadru larg care sa includa tarile arabe", a mai spus ea.

Referitor la faptul ca Suedia a recunoscut recent statul palestinian, Mogherini a declarat ca Uniunea Europeana nu va urma exemplu de la Stockholm deoarece este mai important ca statul sa fie creat, decat recunoscut.

Palestinienii doresc crearea unui stat independent si suveran pe teritoriile din Cisiordania, care in prezent sunt ocupate partial de Israel, precum si pe teritoriul Fasiei Gaza, controlat de militantii Hamas. Palestina si-a desemnat Ierusalimul fiindu-i capitala si ii cere Israelului sa se retraga de pe teritoriile palestiniene pe care le-a preluat dupa razboiul din 1967.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#UE creare stat Palestina, #Federica Mogherini stat palestinian, #UE conflict Israel Palestina , #Palestina