2015, un an greu pentru papa Francisc: Intre diplomatie si scandaluri

Joi, 17 Decembrie 2015, ora 15:33
1839 citiri
2015, un an greu pentru papa Francisc: Intre diplomatie si scandaluri
Foto: Twitter/Papa Francisc

Papa Francisc a pecetluit cu un voiaj istoric inceputul reconcilierii intre Cuba si Statele Unite, continuandu-si totodata eforturile de a transmite lumii apelul la reconciliere, in timp ce in interiorul Curiei mai multe scandaluri au lasat sa se intrevada rezistenta unor sectoare in fata reformelor pe care le promoveaza.

Agentia EFE prezinta o retrospectiva a celor mai importante realizari ale papei Francisc anul acesta.

Diplomatie si reforme, cu aceste teme papa Francisc a abordat anul 2015 cu vizite atat in strainatate cat si in interiorul zidurilor Vaticanului, unde continua sa implementeze o complicata reforma a structurilor sale. Inaltul Pontif care a declarat intotdeauna ca nu ii place sa calatoreasca, a vizitat anul acesta patru continente. A fost in Sri Lanka si Filipine in ianuarie; a vizitat Saraievo in iunie; Ecuador, Bolivia si Paraguay in iulie; SUA si Cuba in septembrie; Kenya, Uganda si Republica Centrafricana in noiembrie.

Ce are de spus Papa Francisc in problema incalzirii globale

In toate aceste tari, papa a dus mesajul sau de solutionare a conflictelor prin dialog si a facut apel la reconciliere, ca in cazul disputei dintre Chile si Bolivia privind iesirea la mare a celei din urma. Sau medierea care a culminant in septembrie, cand a intins o punte decisiva de dialog intr-un conflict inchistat intre doua tari, precum cel dintre Cuba si SUA, prin intalnirea istorica a presedintilor celor doua tari.

In contextul international actual capata un deosebit interes mesajele de dialog si convietuire intre religii lansat de papa Francisc la Saraievo sau recentul sau turneu realizat pe continentul african. In iunie papa a publicat prima sa enciclica "Laudato si", manifestul sau ecologist in care facea apel la responsabilitate si la apararea mediului inconjurator cu un text foarte angajant si totodata critic fata de sistemul politic si financiar actual.

Vatican: Mijloacele contraceptive, solutia la schimbarile climatice

A fost si un an greu pentru Suveranul Pontif, avand in vedere ca au aparut noi dezvaluiri in presa, iar la Vatican s-a vorbit din nou de "conspiratii" prin divulgarea unor scandaluri pe care unii le-au considerat menite sa atace reformele papei. Marturisirea unui prelat si teolog polonez membru al Congregatiei pentru Doctrina Credintei, Krysztof Charamsa, privind faptul ca este homosexual si ca are un partener, a aparut chiar inainte de inceperea Sinodului asupra familiei desfasurat in octombrie.

Publicarea unei scrisori, presupus semnata de 13 cardinali adresata papei continand acuzatii si critici privind modul cum se desfasura sinodul, a intarit suspiciunile. In timp ce stirea publicata de un ziar italian, potrivit careia papei i s-a descoperit o mica tumoarea cerebrala, a aparut exact in momentul in care sinodul se apropia de final.

Insa ceea ce era mai rau de abia avea sa vina, odata cu trimiterea in judecata a cinci persoane: prelatul spaniol Lucio Angel Vallejo Balda, fosta consiliera financiara Francesca Chaouqui, functionarul Nicola Maio, si doi ziaristi, Gianluigi Nuzzi y Emiliano Fittipaldi, pentru scurgerea si divulgarea unor documente financiare ale Vaticanului considerate secrete.

Papa Francisc si-a lansat primul album rock: "Trezeste-te!" (Video)

Un nou Vatileaks, asemenea celui din 2012 soldat cu arestarea si condamnarea lui Paolo Gabriele, majordomul lui Benedict al XVI-lea, care a contribuit la renuntarea fostului papa, ameninta Vaticanului. Documentele publicate in doua carti "Via Crucis", a lui Nuzzi, si "Avarizia", a lui Fittipaldi, prezentau neregulile financiare, precum si risipirea si deturnarea unor fonduri de unii membri ai Curiei si cardinali.

Papei Francisc a considerat sustragerea acestor documente rezervate Vaticanului drept "un act deplorabil" si o "infractiune", dar a subliniat ca acest "incident trist" nu il va abate de la munca si reformele pe care le intreprinde.

Anul s-a incheiat cu inaugurarea Jubileului Milostivirii care se va prelungi si in anul 2016, in mijlocul unor masuri intarite de securitate in fata unor posibile atentate jihadiste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#retrospectiva 2015 Papa Francisc, #Papa Francisc Vatican 2015 , #Papa