Cadou simbolic pentru papa Francisc: 650 de mii de puieti plantati in Romania

Joi, 09 Mai 2019, ora 16:14
4136 citiri
Cadou simbolic pentru papa Francisc: 650 de mii de puieti plantati in Romania
Foto: Twitter/Pope Francis

Mai multe suprafete forestiere din zona Ciuc, plantate cu aproape 650 de mii de puieti, insumand 122 de hectare, reprezinta darul simbolic oferit papei Francisc, cu prilejul vizitei pe care acesta o va afce pe 1 iunie, la Sumuleu Ciuc.

Parintele Olah Zoltan, de la Arhiepiscopia Romano-Catolica Alba Iulia, membru in comisia de organizare a vizitei papale la Sumuleu Ciuc si responsabil cu relatiile cu presa, a declarat joi, la Miercurea Ciuc, ca "darul verde pentru Sfantul Parinte" este oferit de Uniunea Coposesoratelor din bazinul Ciuc si tine cont de responsabilitatea si sensibilitatea papei Francisc pentru natura.

Potrivit acestuia, Sfantul Parinte a subliniat de mai multe ori, in alocutiunile sale, "sau prin enciclica Laudato Si", importanta educatiei pentru "alianta dintre omenire si mediul inconjurator" si a pledat pentru evitarea folosirii plasticului si hartiei, folosirea responsabila a apei si energiei electrice, colectarea selectiva a deseurilor, cumpararea de alimente in mod rezonabil, grija fata de vietati, utilizarea transportului in comun sau plantarea de arbori.

Drept urmare, organizatorii considera ca papa Francisc va aprecia acest dar, mai mult decat orice gest material.

"Consideram ca papa Francisc va aprecia mai mult decat orice gest material darul nostru, daca ne comportam in mod corespunzator cu mediul inconjurator si il folosim gandindu-ne la generatiile viitoare, straduindu-ne 'sa fim aparatorii lumii si nu jefuitorii, misionarii frumosului si nu ai poluarii si distrugerii!', asa cum spunea papa Francisc in Rugaciune pentru pamant", a aratat parintele Olah Zoltan.

La randul sau, Lazar Csilla, director al Muzeului "Marton Aron" din Sandominic, care a avut aceasta idee, a declarat ca darul simbolic este in spiritul invataturilor Sfantului Parinte si va ramane generatiilor viitoare.

Suprafetele forestiere au fost plantate cu 646 de mii de puieti si se afla in apropierea mai multor localitati din zona Ciuc.

Cate un copac de parohie

Parintele Olah Zoltan a mai punctat, in cadrul conferintei de presa, ca se doreste ca fiecare parohie sa planteze, inainte de sosirea Sfantului Parinte, un brad sau un alt arbore, in curtea bisericii sau a parohiei sau intr-un alt loc potrivit.

"Sa faca acest lucru in lumina invataturii Sfantului Parinte legata de protectia mediului inconjurator. Sa incurajam credinciosii adunati la plantarea copacului cu o scurta predica sau cu citirea unei parti din enciclica Laudato Si, sa fim mai umani cu lumea creata. Acest brad plantat sa ne aduca aminte de vizita papei Francisc si de invatatura sa", a mai spus parintele Olah.

El a precizat ca este salutata orice idee de cadou pentru Sfantul Parinte, prin care se "cauta reinnoirea comunitatii proprii", cum ar fi vizitarea bolnavilor, pregatirea de daruri pentru familiile sarace, ajutorarea copiilor nevoiasi, astfel incat sa simta toata lumea ca urmeaza o sarbatoare.

In legatura cu alte initiative care se doresc a fi cadouri pentru papa Francisc, organizatorii roaga sa se trimita prin mail, aflat pe site-ul oficial al evenimentului, pontifex.ro, o scurta documentatie despre acestea, toate urmand sa fie stranse si trimise Suveranului Pontif.

"Pastorul va simti ca turma traieste si toata invatatura sa prinde viata si se reinnoieste speranta", a mai aratat parintele Olah Zoltan.

Papa Francisc va efectua, intre 31 mai si 2 iunie, o vizita apostolica in Romania si se va afla in orasele Bucuresti, Iasi si Blaj, precum si la Sanctuarul marian de la Sumuleu Ciuc.

La Sumuleu Ciuc, Suveranul Pontif va veni in data de 1 iunie si va oficia o liturghie, de la altarul aflat in saua muntelui Sumuleu.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Papa Francisc copaci Harghita, #Papa Francisc vizita Romania , #Papa
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Unde esti tu, Cherestea Attila, drujba lui Dumnezeu?