Ce inseamna Papa Francisc pentru catolicii din Romania

Vineri, 29 Martie 2013, ora 10:28
3533 citiri
Ce inseamna Papa Francisc pentru catolicii din Romania

Numirea fostului cardinal argentinian Jorje Mario Bergoglio in fruntea Bisericii de la Vatican a generat numeroase teorii si controverse in randul celor celor care nu se asteptau la o asemenea alegere, dar a provocat si bucuria milioanelor de credinciosi romano-catolici mahniti de demisia Papei Benedict al XVI-lea.

Preluarea Sfantului Scaun de catre cel care a ales sa fie numit Papa Francisc marcheaza o serie de premiere in istoria Bisericii de la Roma. Una dintre ele este faptul ca este din America Latina, iar alta este apartenenta sa la ordinul iezuit, care nu incurajeaza preluarea de functii de conducere, promovand umilinta si smerenia.

Pentru a intelege mai bine impactul pe care il are asupra credinciosilor numirea noului Suveran Pontif, am stat de vorba cu parintele Francisc Dobos, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei romano-catolice de Bucuresti. Acesta a subliniat, pentru Ziare.com, ca "vitalitatea" si "entuziasmul" noului Papa nu ii pot lasa indiferenti pe credinciosi la nivel local.

Papa Francisc, o provocare la schimbare

"Daca as putea sintetiza, din toate discutiile pe care le-am avut cu nenumarati credinciosi in aceste zile, impresia generala este ca avem un Papa excelent, un Papa deosebit, si ca ceea ce s-a intamplat in Conclav nu este numai o alegere a unor oameni, chiar cardinali fiind. Este, intr-adevar, alegerea lui Dumnezeu. Este ca si cum se muleaza acest Papa pe timpurile pe care le traim si ca Evanghelia lui Hristos capata trup, carne.

Se intrupeaza din nou Hristos, astazi, in istorie. E o expresie puternica, dar aceasta este senzatia pe care o traim. Evanghelia este vie. Prin prezenta lui provocatoare si, in acelasi timp, prin gesturile pe care le face zilnic, Papa ne surprinde", a precizat parintele.

Acesta a apreciat ca intalnirea dintre Papa si patriarhul Bartolomeu, pe care Suveranul Pontif l-a numit "fratele meu Andrei", cu referire la Sfantul Apostol Andrei, fratele Sfantului Petru, este un semn de apropiere dintre Biserica Romei si cea Rasariteana.

Papa Francisc si Papa emerit Benedict al XVI-lea, doua firi diferite

"Influenta continentului din care provine este vadita. Jovialitatea, cordialitatea persoanelor de acolo se vede in trairea Sfantului Parinte. Sfantul Parinte traieste de la inima la inima. Ceea ce pentru Papa emerit Benedict erau mesajele, era doctrina, poate din cauza temperamentului foarte timid, nu avea aceasta expansiune a trupului catre aproapele, dar, in acelasi timp, avea toata bogatia traditiei Bisericii.

Toata bogatia traditiei de teologie se traduce in gesturi. Nu a folosit multe cuvinte in aceste zile, dar a folosit acele cuvinte insotite de trup, de gesturile lui, de intalnirea cu persoanele. Ne-a marcat pe toti si ne provoaca la schimbare. Nu putem ramane indiferenti", a comentat parintele Francisc Dobos, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei romano-catolice de Bucuresti.

De asemenea, reprezentantul Arhiediecezei de Bucuresti a Bisericii Catolice ii indeamna pe credinciosi sa nu caute explicatii pentru demisia Papei Benedict al XVI-lea si sa ia ca atare explicatia data de acesta.

"Ceea ce a zis Papa aceea este adevarat. Nu trebuie cautat nimic ascuns, era totul la vedere. Retragerea Papei Benedict ca un moment de providenta, ca si cum Dumnezeu calauzeste destinele Bisericii. Nu ca i-ar fi lipsit ceva Papei Benedict. Bineinteles, ii lipsea acea vitalitate normala varstei. La o anumita varsta, nu se pot conduce destinele a 1,2 miliarde de catolici din lumea intreaga, daca conditiile de sanatate nu o mai permit.

Gesturile pe care le-a facut Papa convertesc chiar si asteptarile noastre, pentru ca dau la o parte anumite prejudecati. Faptul ca a ramas cu aceeasi cruce, cu aceleasi insemne, cu aceeasi pereche de pantofi cu care a venit de la Buenos Aires, denota o schimbare profunda. Nu se astepta multa lume la asta. Multe din asteptarile noastre au fost depasite".

Apartenenta la ordinul iezuit, o bogatie in plus

Apartenenta cardinalului Jorge Mario Bergoglio la ordinul iezuit a marcat o premiera pentru Biserica Romei, starnit numeroase discutii cu privire la juramintele de credinta pe care cei care adera la acest ordin monahal trebuie sa le faca. Aderarea la acest ordin implica adoptarea unei atitudini mai umile, prin renuntarea la bogatie si la functii de conducere in Biserica.

"Asa cum sunt iezuitii, sunt si franciscanii si nenumarate ordine calugaresti din care provin atatia preoti. Iata ca 's-a intamplat', adica Dumnezeu a ales asa, ca Papa sa fie din ordinul iezuit. Nu poate sa fie decat o bogatie in plus, o charisma in plus. Poate nu are nicio relevanta, dar cu siguranta isi spune cuvantul si educatia lui in acest ordin, dar nu mai mult.

In niciun caz cu ceea ce s-a incercat sa se insinueze din punct de vedere negativ, ca si cum ar fi cine stie scenarii, conspiratii. Vor exista intotdeauna, dar nu cred ca trebuie luate in seama.

Tocmai gesturile Papei, cuvintele lui simple, apropierea de oameni, iubirea lui, traita pe pielea celor care il priveau, au spulberat orice incercare a celor care au incercat sa puna pe seama Papei presupuse colaborari cu dictatura argentiniana. Bineinteles ca un papa sfant e incomod, un profet nu lasa multe constiinte in pace. Atunci, asa cum s-a intamplat cu Iisus, vor incerca sa-l rastigneasca si pe Papa in Biserica. Sub diverse forme, desigur, nu neaparat fizic", a conchis parintele Francisc Dobos.

Papa Francisc, pe numele real Jorge Mario Bergoglio, s-a nascut intr-o familie de emigranti italieni din Argentina, stramutati din tara de origine odata cu instalarea regimului fascist al lui Benito Mussolini. A fost uns preot pe 13 decembrie 1966 si ales Papa pe 13 martie 2013.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#Papa Francisc catolici Romania, #alegere papa catolici romani, #Papa Francisc Papa Benedict , #Papa