Cum si de cine este ales noul papa

Marti, 12 Februarie 2013, ora 14:35
6559 citiri
Cum si de cine este ales noul papa

Situatie nemaintalnita din 1415, data demisiei lui Grigore al XII-lea, papa Benedict al XVI-lea a anuntat luni, 11 februarie, ca renunta la functia sa.

In varsta de 85 de ani, Benedict al XVI-lea a declarat ca nu mai are "fortele" necesare pentru a conduce Biserica si ca-si va parasi functia pe 28 februarie.

Potrivit Quoi?, demisia unui papa este prevazuta in Codul de drept canonic: "daca se intampa ca Pontiful Roman sa renunte la functia sa, pentru validitate este necesar ca demisia sa se faca de bunavoie si numai daca este regulamentar manifestata, insa fara sa fie acceptata de cineva".

Cine este eligibil?

In teorie, poate fi ales papa orice arhiepiscop, episcop sau preot. Nimeni nu se poate declara oficial candidat. Insa, in practica, in general, unul dintre cardinali este o persoana eligibila. Cardinalii considerati ca "favoriti" pentru succesiune sunt denumiti "papabili".

Cine alege un papa nou?

Insarcinati sa aleaga un nou suveran pontif sunt acei cardinali alesi de papa pentru a-l asista, mai exact cei "remarcabili prin doctrina lor, morala, evlavia si prudenta in conducerea afacerilor", asa cum prevede Codul de drept canonic. In total, sunt 209 in lume, dintre care 9 in Franta.

Doar cardinalii ce au sub 80 de ani pot participa la vot, ei fiind denumiti "cardinali electori" (118, in total).

Cum se desfasoara alegerea?

Daca este vorba de un deces sau de o demisie, regulile sunt aceleasi. Cardinalii sunt convocati la Vatican. E necesar "cu exceptia unui motiv de sanatate sau impiediment grav" de a raspunde la aceasta convocare, intr-o perioada ce dureaza 15-20 de zile.

Alegerea succesorului papei Benedict al XVI-lea ar trebui sa inceapa la jumatatea lunii martie. Purtatorul de cuvant al Vaticanului a anuntat ca un nou papa ar trebui ales inainte de Paste, adica pe 31 martie.

Cardinalii electori se reunesc intr-un conclav, in Capela Sixtina, la Vatican, pentru a delibera si a vota. Votarea se face prin vot secret, cu usile inchise. Pentru ca un papa sa fie ales, e necesar sa intruneasca doua treimi plus unu din sufragii.

Dar, daca niciun papa nu este ales, dupa un anumit numar de zile si de tururi de scrutin, sunt prevazute dispozitii speciale. Fie o majoritate simpla este suficienta sau votul sa se desfasoata doar intre cei doi cardinali aflati pe primele locuri de la precedentele scrutinuri.

Dupa fiecare scrutin, buletinele sunt arse intr-un cuptor vazut din Piata Saint-Pierre. In situatia in care nu s-a ajuns la acea majoritate, fumul este negru, in caz contrar el este alb.

Cand isi intra in functie noul papa?

Odata ales, decanul Colegiului Cardinalilor ii cere consimtamantul: "Acceptati alegerea canonica in calitate de suveran pontif?". Noul sef al bisericii catolice trebuie apoi sa-si aleaga un nume.

Abia atunci este anuntat oficial noul papa. Dupa care el da binecuvantarea apostolica "Urbi et Orbi" (orasului si lumii) de la balconul bazilicii Sf. Petru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#Vatican demisie Papa, #Papa Benedict demisie, #alegere Papa Vatican , #Papa