Ziare.com

Ministrul pentru imigranti al Papei a demisionat

Sambata, 28 Februarie 2009, ora 21:57

   

Ministrul pentru imigranti al Papei a demisionat
Papa Benedict al XVI-lea a acceptat sambata demisia "ministrului" sau pentru imigranti, cardinalul italian Renato Martino, in varsta de 76 de ani, dupa ce un subordonat al acestuia a criticat dur patrulele cetatenesti italiene, fortand Vaticanul sa se demarce de aceasta pozitie.

Cardinalul Martino va fi inlocuit de un alt italian, arhiepiscopul de 71 de ani Antonio Maria Veglio, relateaza AFP, citata de NewsIn.

Cardinalul Martino, care era din 2006 presedintele Consiliului pontifical pentru migranti si al Consiliului pontifical pentru justitie si pace, va ramane totusi la conducerea celei din urma institutii.

Martino va renunta curand si la aceasta functie, cel mai probabil dupa publicarea enciclicei pe teme sociale la care lucreaza papa, potrivit unor surse ecleziastice.

La randul sau, Veglio are o experienta bogata ca nuntiu apostolic (ambasador), ocupand aceasta functie in Africa, Orientul Mijlociu si insulele din oceanul Pacific.

El este din 2001 secretarul congregatiei pentru bisericile orientale, serviciul care are in subordine bisericile catolice din tarile ortodoxe.

Schimbarea intervine dupa ce Consiliul pontifical pentru migranti a criticat vehement la 20 februarie, prin vocea secretarului Agostino Marchetto, adoptarea de catre Guvernul italian a unui decret care legitima patrulele cetatenesti nocturne in marile orase, pentru a combate infractionalitatea.

Aceasta masura "reprezinta o abdicare de la statul de drept", a declarat la acel moment Marchetto.

Vaticanul s-a demarcat a doua zi de aceste declaratii, subliniind ca nu aceasta este pozitia sa oficiala. "Sfantul Scaun respecta autoritatile civile care, in baza autonomiei lor legitime, au dreptul si datoria de a actiona pentru binele comun", a subliniat purtatorul de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi, intr-un comunicat.

In urma valului de violuri cu care se confrunta Italia in ultimele saptamani, unele dintre ele comise de cetateni romani, Guvernul italian a aprobat un decret de lege pentru combaterea acestui fenomen, care prevede, printre altele, infiintarea patrulelor de civili neinarmati.

De asemenea, textul impune o sentinta obligatorie de inchisoare pe viata pentru violurile asupra minorilor, precum si accelerarea proceselor pentru persoanele surprinse in timp ce comiteau un viol.

In plus, decretul prevede o sentinta obligatorie de inchisoare pe viata pentru violurile ce duc la deces, anuleaza posibilitatea arestului la domiciliu pentru autorii unor astfel de infractiuni si prevede oferirea de asistenta legala gratuita victimelor.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 983 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

romanasii stahanovishti

citez:"In urma valului de violuri cu care se confrunta Italia in ultimele saptamani, UNELE dintre ele comise de cetateni romani, "
unele ???? = gresheala de tipar = MAJORITATEA comise de romani
da'' ce-i cu jafurile , prostitutzia , comertzul de carne vie ...??? si in aceste domenii romanasii sant "fruntashi in productie " ?

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor