Papa Benedict al XVI-lea a promis respect si supunere urmatorului papa

Joi, 28 Februarie 2013, ora 16:18
1965 citiri
Papa Benedict al XVI-lea a promis respect si supunere urmatorului papa

Papa Benedict al XVI-lea si-a promis "respectul si supunerea" succesorului sau, acestea fiind ultimele cuvinte adresate cardinalilor, joi, un ramas-bun puternic, cu cateva ore inainte de a deveni primul papa din ultimii 600 de ani care isi da demisia.

Intr-un discurs neasteptat, Suveranul Pontif a parut ca incearca sa dezamorseze ingrijorarile privind posibile conflicte care s-ar putea ivi din situatia ciudata a existentei atat a unui papa in functie, cat si a unuia retras, relateaza Time.

Totodata, Benedict a dat o serie finala de instructiuni celor care il vor alege pe noul papa, cerandu-le sa fie uniti cand se vor aduna sa il aleaga pe cel de-al 266-lea lider al celor 1,2 miliarde de catolici din intreaga lume.

"Fie ca Colegiul Cardinalilor sa lucreze precum o orchestra, unde diversitatea - o expresie a bisericii universale - lucreaza totdeauna catre o intelegere mai inalta, armonioasa", a spus Papa.

Momentul mesajului a fost unic, precum decizia lui Benedict de a renunta. El si-a luat la revedere de la cei mai apropiati consilieri, iar cardinalii s-au aplecat sa-i sarute inelul pentru ultima oara.

Papa a mai spus ca se va ruga pentru cardinali, in zilele urmatoare, acestia discutand subiecte care privesc biserica si calitatile pe care ar trebui sa le aiba noul papa.

"Printre voi este viitorul papa, caruia astazi ii promit respectul si supunerea mele neconditionate", a spus Benedict.

Papa, in ultima sa audienta publica: A fost o povara grea (Video)

Peste 100.000 de pelerini din intreaga lume s-au adunat, miercuri, in Piata Sfantul Petru de la Vatican pentru a-l vedea pe Benedict al XVI-lea in ultima sa iesire publica ca Papa. Dupa retragere, el isi va pastra numele de Benedict, insa va mai primi inca un titlu: Papa Emeritus.

In discursul sau, Papa a admis ca s-a confruntat cu "ape agitate" in cursul celor opt ani in care a condus Biserica Catolica, insa a specificat ca a fost condus de Dumnezeu, caruia i-a simtit prezenta in fiecare zi. El a dezvaluit multimii ca mandatul sau a fost o "povara grea", dar a acceptat-o fiind convins ca Dumnezeu il va ghida.

Papa, in varsta de 85 de ani, se va retrage joi, la ora locala 20.00 (ora 21.00, ora Romaniei - n.red.), din aceasta pozitie, fiind primul care abdica in ultimii 600 de ani. La ora aceea, garda elvetiana va fi eliberata din functie, serviciul sau de protejare a liderului Bisericii Catolice incheindu-se in acel moment.

Luni, cardinalii ar trebui sa se intalneasca pentru a stabili data conclavului. In mod normal, Colegiul Cardinalilor trebuie sa astepte 15-20 de zile dupa ce scaunul Papei devine vacant pentru a alege un nou pontif.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ultime cuvinte Papa Benedict, #retragere Papa Benedict, #Papa Benedict renuntare, #Benedict respect noul papa, #Benedict mesaj noul papa , #Papa