Papa Francisc, ambasadorul international al adevarului si al pacii

Duminica, 19 Aprilie 2015, ora 16:55
3066 citiri
Papa Francisc, ambasadorul international al adevarului si al pacii
Foto: Facebook/Papa Francesco

Cunoscut pentru abordarea unor subiecte sensibile cu care se confrunta Biserica Catolica, Papa Francisc a devenit de asemenea un activ participant in rezolvarea unor importante chestiuni ce zguduie lumea in ultimii ani.

Nu exista la ora actuala o personalitate care sa aiba mai multa credibilitate si autoritate morala pe plan international pentru a se implica in astfel de probleme diplomatice.

De la apelul la pace in conflictele din Siria, Nigeria, Yemen sau Ucraina pana la dezghetarea relatiilor dintre SUA si Cuba, Papa a avut un important cuvant de spus.

In urma cu exact o saptamana, Papa Francisc a facut un lucru pe care diplomatii din numeroase tari, inclusiv Romania, au ezitat sa-l faca, preferand abordari care sa impace pe toata lumea, dar mai ales sa nu infurie Turcia. Papa a spus pe nume masacrului armenilor - genocid.

De ce Romania nu recunoaste genocidul impotriva armenilor

Chiar daca si Vaticanul se numara printre statele care au ales sa cultive relatii constructive, se pare ca Suveranul Pontif a decis ca aceste relatii trebuie sa se bazeze in primul rand pe adevar, remarca Washington Post.

Nu este insa de mirare ca Papa Francisc se implica in marile problemele ale timpului pe care il traim. Biserica, pana la urma, reprezinta cea mai veche si puternica entitate care uneste oamenii din toate partile globului. Insa initiativele diplomatice ale lui Francisc au abordari mult mai indraznete care, desigur, nu vin fara riscuri. Dar el si le asuma.

Genocidul armenilor, transat de presedintele turc: Exclus! Nu vom accepta niciodata asa o crima, un pacat

A atras in nenumarate randuri atentia asupra fenomenului pe care l-a numit "globalizarea indiferentei", indemnand oamenii sa fie mai atenti la ce se intampla cu cei din jurul lor, nu doar atunci cand ii afecteaza direct.

A vorbit despre traficul uman, drepturile migrantilor si refugiatilor, a intins o mana lumii islamice aparand in acelasi timp si drepturile musulmanilor, dar si cerand protectie pentru comunitatile de crestini din Orientul Mijlociu.

A cerut ca femeile sa nu fie marginalizate, a militat impotriva violentei domestice, le-a vorbit mafiotilor, prostituatelor, criminalilor, aratand iertare si bunatate pentru toti cei rataciti si stigmatizati.

Papa Francisc: Omul a creat structuri sociale care intretin saracia, ignoranta si coruptia

Desi se increde cu adevarat in intelepciunea Sfantului Duh, al lucrurilor vazute si nevazute, Papa recunoaste ca este doar un instrument in construirea unui viitor pe care nu-l intrevede complet si pe care e posibil sa nu-l traiasca.

De aceea el este dispus sa isi asume riscuri si sa intreprinda actiuni care, pentru moment, pot parea naive pentru unii, revoltatoare pentru altii, dar care s-ar putea dovedi a fi samanta din care va creste si inflori o lume in care toti vom convietui in pace. Pana la urma, scopul pe care orice actiune diplomatica il are.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Papa Francisc diplomatie, #Papa Francisc genocid armeni turci , #Papa