Papa Francisc cere musulmanilor sa condamne terorismul islamist

Luni, 01 Decembrie 2014, ora 10:09
2032 citiri
Papa Francisc cere musulmanilor sa condamne terorismul islamist

Papa Francisc le-a cerut duminica tuturor liderilor religiosi, politici, intelectuali musulmani sa condamne "clar" si fara ambiguitate terorismul islamist, scrie AFP.

In cursul unei conferinte de presa organizate in avionul cu care se intorcea de la Istanbul la Roma, Jorge Bergoglio, intrebat despre terorismul grupurilor jihadiste si "islamofobia" pe care o genereaza, a declarat ca a solicitat aceasta condamnare fara echivoc cu prilejul intrevederii avute vineri cu presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

"I-am spus ca ar fi frumos ca toti liderii musulmani din lume - politici, religiosi si universitari - sa se pronunte clar si sa condamne" aceasta violenta care dauneaza islamului.

"Ar ajuta majoritatea musulmanilor, daca ar veni din gura acestor lideri politici, religiosi, universitari. Toti avem nevoie de o condamnare globala" a acestui fenomen, a subliniat Sfantul Parinte.

"Este adevarat ca in fata acestor acte, a continuat Papa Francisc, comise nu doar in aceasta zona (Irak, Siria), dar si in Africa, exista o reactie de aversiune: acesta este Islamul! si devii furios. Iar atatia musulmani sunt ofensati si spun: noi nu suntem acei indivizi, Coranul este o carte profetica a pacii".

Sfantul Parinte i-a condamnat pe cei care "spun ca toti musulmanii sunt teroristi. La fel cum nu putem spune ca toti crestinii sunt fundamentalisti", a atras atentia el.

Papa Francisc a denuntat, de asemenea, "cristianofobia": islamistii "ii vaneaza pe crestinii din Orientul Mijlociu, ei trebuie sa plece, sa piarda totul sau sa plateasca un impozit".

In unele tari, a adaugat el, adeseori autoritatile "ii vaneaza pe crestini cu manusi albe", fara sa recurga la violenta, insa prin lovituri ale birocratiei. "Ca si cum ar dori sa nu mai ramana niciun crestin in aceste tari", a afirmat Suveranul Pontif, fara sa precizeze la ce tara se refera.

Papa Francisc a citat un ambasador musulman care i-a spus ca dialogul "interreligios a ajuns la capat". "Trebuie sa facem un salt de calitate", a mai afirmat el, pledand, dincolo de dialogul intre intelectuali, pentru un dialog intre "persoane religioase de diferite apartenente" in legatura cu "experienta lor religioasa".

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Papa Francisc condamnare terorism, #Papa cere musulmani condamna terorism , #Papa