Papa Francisc, despre homosexualitate, avort si saracie

Sambata, 30 Martie 2013, ora 10:06
5273 citiri
Papa Francisc, despre homosexualitate, avort si saracie

Inceputul pontificatului Papei Francisc a suscitat o atentie deosebita din partea credinciosilor, dar si a publicului larg, care a manifestat un interes crescut fata de Jorge Bergoglio, cel de-al 266-lea Papa al Bisericii Catolice.

Cine este el, ce aduce nou, ce viziune are despre problemele actuale care confrunta omenirea, intr-un cuvant, ce asteptari trebuie sa avem de la el. Raspunsurile la aceste intrebari se regasesc intr-o carte scrisa in 2011, intitulata "Despre cer si pamant" (Sobre el cielo y la tierra), realizata ca un dialog cu rabinul argentinian Abraham Skorka.

Sunt dezvaluite aici opiniile actualului Papa despre problemele sociale si morale contemporane, precum globalizarea, stiinta, avortul, eutanasia s.a.

Astfel, globalizarea, ar trebui sa fie de asa natura incat fiecare om sa aiba un loc si sa indeplineasca un rol in societate, dar in acelasi timp sa-si pastreze trasaturile caracteristice individuale.

Stiinta are propria autonomie care trebuie respectata si incurajata, declara Bergoglio in carte. Astfel stiinta transforma o lume fara cultura intr-una care are cultura, cu mentiunea ca e posibil uneori ca stiinta sa isi depaseasca limitele si sa piarda controlul.

Despre avort, se mentioneaza ca: "Acolo este o fiinta vie. Separ problema avortului de orice discutie religioasa. Aceasta este o problema stiintifica. A nu permite dezvoltarea unei vieti care detine deja codul genetic al unei fiinte nu este etic. Dreptul la viata este printre primele drepturi ale omului. A avorta inseamna a ucide pe cineva care nu se poate apara".

Desi este de acord ca medicina moderna ar trebui sa asigure o calitate a vietii, mai ales in fazele terminale, Bergoglio afirma cu tarie ca eutanasia reprezinta o crima.

Scriind despre batrani si batranete, cardinalul Bergoglio a subliniat ca "o cultura marcata de hedonism si consumerism considera ca batranii sunt inutili. Insa Dumnezeu ii iubeste pe cei batrani, deoarece oricine isi respecta parintii este binecuvantat".

"Speranta este o virtute pe care crestinii o primesc de la Dumnezeu. De aceea, crestinii trebuie sa o accepte si sa aiba grija de ea, pentru a nu o pierde", scria Bergoglio.

Afirmandu-si pozitia despre religia in scolile de stat, cardinalul Bergoglio declara: "Parintii au dreptul de a-si educa copiii potrivit cu valorile lor religioase. Atunci cand un guvern ii priveaza pe copii de acest drept, se poate ajunge la cazuri precum nazismul, care indoctrina copiii cu valori diferite de ale parintilor".

Referindu-se la homosexualitate, Jorge Bergoglio marturisea: "Dintotdeauna au existat homosexuali. Dar aceasta este prima data cand cineva a pus problema legala ca intre casatorie si uniunea homosexuala sa existe un semn de egalitate.

Eu consider ca acesta este un pas inapoi, din perspectiva antropologica. Toti copiii au nevoie de un model masculin si de unul feminin pentru a le forma identitatea".

Saracia este un subiect pe care cardinalul l-a reluat si cu ocazia primei mese tinute pe 17 martie. "Ca si crestini, noi trebuie sa militam pentru egalitate in ceea ce priveste oportunitatile si drepturile, sa luptam pentru drepturile sociale si pentru libertate", era de parere acesta in 2011.

In final, referindu-se la viitorul religiei, Jorge Bergoglio are convingerea ca, in ciuda numarului mic de credinciosi sinceri, religia va supravietui. Aceasta se va intampla cu ajutorul sfintilor catolici, ce au capacitatea de a reforma Biserica si de a schimba istoria, crede noul Papa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Papa Francisc citate, #Papa Francisc opinii, #Papa Francisc homosexuali, #Papa Francisc avort , #Papa