Papa Francisc i-a primit pe liderii europeni: Avertizeaza ca UE risca sa moara din cauza populismului

Vineri, 24 Martie 2017, ora 22:13
5022 citiri
Papa Francisc i-a primit pe liderii europeni: Avertizeaza ca UE risca sa moara din cauza populismului
Foto: Twitter/papa Francisc

Papa Francisc le-a spus vineri liderilor europeni ca blocul comunitar se confrunta cu un adevarat "vid de valori", condamnand in acelasi timp populismul antiimigrationist si extremismul, care sunt riscuri mortale pentru UE. De asemenea, suveranul pontif le-a marturisit liderilor europeni ca trebuie sa promoveze cu mai multa pasiune si energie "patrimoniul de idealuri si valori spirituale" al Europei.

Liderii UE 27 se pregatesc sa sarbatoreasca in acest weekend sase decenii de la semnarea Tratatului de la Roma, care reprezinta piatra de temelie pentru Comunitatea Economica Europena.

Iohannis merge la Roma pentru summitul aniversar al UE - se va intalni si cu Papa Francisc

Acestia au fost primiti in ajunul aniversarii la Vatican, tocmai pentru a primi binecuvantarea papei Francisc, transmite Reuters.

Insa, suveranul pontif nu i-a lasat pe liderii europeni sa plece inainte de a-i avertiza cu privire la proliferarea populismului antiimigrationist si a extremismului in interiorul granitelor europene, precizand ca cele doua orientari politice reprezinta riscuri mortale pentru Uniunea Europeana.

"Atunci cand un organism isi pierde directia si nu mai poate privi inainte, el experimenteaza un regres si, pe termen lung, risca sa moara", le-a spus suveranul pontif liderilor europeni adunati intr-o sala bogat ornamentata din inima Vaticanului.

Papa Francisc le-a spus liderilor europeni ca trebuie sa promoveze cu mai multa energie si pasiune un "patrimoniu de idealuri si valori spirituale" al Europei.

"Intrucat acesta este cel mai bun antidot pentru vidul de valori din zilele noastre", a completat el.

De asemenea, suveranul pontif a explicat ca tocmai acest "vid de valori" reprezinta un asa-numit teren fertil pentru dezvoltarea formelor de extremism, atragand atentia asupra atentatului de la Westminster, comis de un barbat nascut si crescut in Marea Britanie.

Papa a criticat adeseori blocul comunitar pentru lipsa de viziune, atragand in urma cu trei ani furia cancelarului german. Atunci, suveranul pontif a comparat Uniunea cu o femeie batrana care si-a pierdut fertilitatea.

Insa, acesta a adoptat un ton mai putin ostil vineri, cerandu-le liderilor europeni sa nu inchida continentul in favoarea reinvierii zidurilor.

UE i-a acordat in urma cu un an premiul Charlemagne, ce recompenseaza personalitati remarcabile implicate in unificarea europeana. Cu aceasta ocazie, el le-a dat o lectie liderilor europeni, cerandu-le sa se intoarca la radacinile proiectului european.

De atunci, suveranul si-a nuantat intr-o oarecare masura visul de a deschide larg usile pentru migranti, unori criticat dur de unii catolici europeni.

Insa, papa le-a amintit vineri liderilor europeni ca nu este suficient sa trateze criza imigrantilor ca o problema ce tine de numere, economie si securitate, denuntand o "lipsa de memorie" a celor care ignora ca Europa moderna s-a nascut in urma unei migratii in masa si din cenusa celui de-al Doilea Razboi Mondial.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#papa lideri UE, #Papa UE, #Iohannis Vatican papa, #reuniune lideri UE Roma , #Papa