Papa Francisc, mesaj puternic pentru episcopii americani care acopera preotii pedofili

Duminica, 27 Septembrie 2015, ora 20:40
4125 citiri
Papa Francisc, mesaj puternic pentru episcopii americani care acopera preotii pedofili
Foto: captura CBS News

Papa Francisc s-a intalnit cu victime ale unor abuzuri sexuale, pe cand erau copii, in ultima zi a vizitei sale in Statele Unite, si a promis ca va cere socoteala celor care se fac vinovati, transmitand un mesaj puternic episcopilor americani acuzati de acoperirea preotilor pedofili.

Suveranul Pontif a dezvaluit acest gest de reconciliere la inceputul unei intalniri cu episcopi americani, reuniti la Philadelphia in vederea unui miting urias al familiilor catolice, relateaza AP online.

Insa, intr-un gest care semnaleaza un nou efort al Bisericii de a reorienta dezbaterea, Vaticanul a anuntat ca nu toate cele cinci persoane cu care s-a intalnit Papa au fost victime ale unor abuzuri comise de catre membri ai clerului.

Unele dintre cele trei femei si cei doi barbati au fost victime ale unor abuzuri comise de membri ai familiilor lor sau ale unor educatori.

Papa Francisc, despre victime: Adevarati heralzi ai milei

Papa Francisc i-a salutat ca pe niste "adevarati heralzi ai milei", care merita recunostinta Bisericii pentru ca au ajutat la scoaterea adevarului la lumina.

"Dumnezeu plange, pentru ca abuzarea unor copii nu poate fi tinuta secreta, iar eu ma angajez la o verificare atenta ca tinerii sa fie protejati, si ca toti cei vinovati sa dea socoteala", a declarat Francisc in spaniola.

Papa a fost de acord cu crearea unui tribunal, la Vatican, care sa judece episcopii care nu si-au protejat enoriasii, si a acceptat demisiile a trei episcopi americani acuzati de musamalizarea unor cazuri.

El a promis, anterior, sa-i traga pe episcopi la raspundere, in prima sa intalnire cu victime, in vara, la Vatican.

Insa Suveranul Pontif si episcopii americani au subliniat ca molestarea copiilor este o problema grava si in afara Bisericii, in special in familii si scoli. Intalnirea sa cu victime abuzate de alte persoane decat preoti a subliniat tocmai acest lucru.

Sfantul Parinte a vizitat duminica dupa-amiaza inchisoarea din Philadelphia, pentru a le oferi speranta si a-i incuraja pe aproximativ 100 de detinuti, inclusiv presupusi criminali, violatori si mafioti.

Ulterior el urma sa oficieze ultima sa mesa pe teritoriul american din cadrul acestei vizite, si anume pe cel mai mare bulevard din Philadelphia - Benjamin Franklin Parkway -, la care organizatorii au estimat ca asteapta aproximativ un milion de persoane.

Arhidioceza Philadelphia a fost grav afectata de scandalul abuzurilor sexuale si a ajuns in mai multe randuri in fata unor mari jurii, inclusiv a unuia care a acuzat-o ca a pastrat in randul ei peste 36 de preoti vizati de acuzatii grave.

Un monsenior a fost gasit vinovat de punerea in pericol a copiilor pentru faptul ca nu i-a ferit de preoti pedofili, devenind primul oficial din cadrul Bisericii americane condamnat pentru aceasta infractiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Papa victime abuzuri sexuale, #Papa Francisc preoti pedofili , #Papa