Papa Francisc, un an in citate si gesturi

Marti, 11 Martie 2014, ora 23:20
5940 citiri
Papa Francisc, un an in citate si gesturi

A trecut un an de cand Papa Francisc a fost instalat ca nou Suveran Pontif la Vatican, dupa demisia lui Benedict al XVI-lea, primul gest de acest fel din ultimele secole.

Francisc a starnit un val de speranta ca va schimba din temelii Vaticanul. Primul sau an in aceasta pozitie nu a dezamagit credinciosii si a fost punctat de cuvinte si gesturi incarcate de simbolism, scrie AFP, citata de inquirer.net.

13 martie 2013 - Dupa alegerea sa, noul Papa a acceptat functia cu modestie: "Sunt un mare pacatos. Am incredere in mila si rabdarea Domnului in suferinta, accept".

13 martie 2013 - Papa isi expune filosofia intr-o declaratie pentru presa: "Cum imi doresc o Biserica saraca pentru saraci!".

De ce a plecat Papa de la Vatican, inainte de prima aniversare a numirii sale in functie

17 martie 2013 - Tema milei crestine domina prima sa rugaciune de duminica. "Domnul nu oboseste niciodata sa ierte. Noi obosim sa cerem pentru noi iertarea. Un pic de mila face lumea mai putin rece si mai dreapta. Nu trebuie sa ne temem de bunatate, de tandrete".

28 martie 2013 - Noul Papa a spalat picioarele a 12 infractori tineri, intr-o inchisoare din Roma, inaintea Pastelui, intr-un ritual inspirat de episodul in care Iisus a spalat picioarele apostolilor. "Cine este cel mai sus trebuie sa fie in serviciul celorlalti. Fac asta cu toata inima pentru ca este datoria mea de preot, de episcop. Trebuie sa fiu in serviciul vostru"

7 iunie 2013 - "Eu n-am vrut sa fiu Papa", s-a confesat cu modestie Francisc.

8 iulie 2013 - In prima vizita in afara Romei, Papa s-a indreptat spre refugiatii de pe insula italiana Lampedusa. A atras astfel atentia asupra dramei imigrantilor africani care se ineaca incercand sa traverseze Mediterana.

29 iulie 2013 - "Daca cineva e homosexual si il cauta pe Domnul cu inima deschisa, cine sunt eu sa judec?", a spus Papa, la intoarcerea din prima calatorie externa, in Brazilia. Francisc a raspuns astfel unei intrebari cu privire la o eventuala schimbare a atitudinii Bisericii Catolice in ceea ce priveste homosexualitatea.

7 septembrie 2013 - La initiativa Papei, catolicii din intreaga lume marcheaza o zi de rugaciune si post pentru Siria. Initiativa este privita drept un semnal ca Vaticanul isi reocupa locul pe scena internationala.

19 septembrie 2013 - In primul interviu de mari dimensiuni, Papa spune ca "mila" credinciosilor trebuie sa se indrepte catre homosexuali, divortati si femei care au facut avorturi. "Trebuie sa gasim un nou echilibru, altfel intregul edificiu moral al Bisericii risca sa se prabuseasca precum un castel din carti de joc", a spus acesta.

26 noiembrie 2013 - In primul sau material publicat in noua calitate, descris drept un manifest al Papei, Francisc deplange "tirania noua, invizibila", a pietelor financiare si aminteste bogatilor ca au o datorie sa ii ajute pe saraci.

A.I.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Papa Francisc un an, #Papa un an , #Papa