Papa Francisc viziteaza insula greceasca Lesbos, poarta de intrare a imigrantilor in Europa

Sambata, 16 Aprilie 2016, ora 07:20
2944 citiri
Papa Francisc viziteaza insula greceasca Lesbos, poarta de intrare a imigrantilor in Europa
Foto: Facebook Papa Francisc

Papa Francisc se va afla sambata dimineata pentru cateva ore in insula elena Lesbos, poarta de intrare a imigrantilor in Europa, pentru a transmite un mesaj de deschidere si de solidaritate, relateaza AFP.

Avionul Suveranului Pontif, care urmeaza sa decoleze la ora 07.00 (05.00 GMT) de la Roma, este asteptat la ora 10.20 (07.20 GMT) la Mytilene, capitala insulei, unde va fi intampinat de premierul grec Alexis Tsipras.

La coborarea din avion, el se va intalni de asemenea cu principalele gazde ale zilei, Bartolomeu, Patriarhul Constantinopolului, care exercita un primat onorific in cadrul patriarhiilor ortodoxe, si Ieronim, arhiepiscopul ortodox al Atenei si al intregii Grecii.

Cele trei fete bisericesti se vor deplasa cu un microbuz la 'hotspot'-ul Moria, o tabara de primire din mijlocul dealurilor plantate cu maslini, in care se afla inchisi circa 3.000 de imigranti in conditii extrem de dificile, potrivit organizatiilor umanitare. Ajunsi la Lesbos dupa intrarea in vigoare, la 20 martie, a acordului dintre Uniunea Europeana si Ankara, imigrantii ar urma sa fie trimisi inapoi in Turcia, cu exceptia situatiei ipotetice in care ar fi acceptata cererea lor de azil in Grecia.

Anul trecut, peste jumatate de milion de imigranti au trecut prin Lesbos, iar in acest an in insula au debarcat deja aproape 90.000 de persoane, dintre care peste o treime copii, potrivit ONU.

In tabara, cei trei responsabili religiosi se vor intalni cu zeci de minori, majoritatea neinsotiti, in prezent inchisi, apoi se vor deplasa intr-un cort pentru a se intalni cu circa 250 de imigranti reprezentativi pentru diferite situatii.

Dupa discursuri scurte, cei trei oficiali religiosi se vor deplasa intr-un container special amenajat, una din multele carcase metalice care constituie principalele spatii de cazare din tabara, pentru a lua masa cu opt imigranti si trei traducatori.

Papa, patriarhul si arhiepiscopul se vor urca din nou in microbuz la ora 13.30 (10.30 GMT) pentru a se deplasa la sediul Garzii de Coasta din portul Mytilene, pentru o intalnire cu locuitori din Lesbos, precum si cu o comunitate mica de catolici din insulele din jur.

Aceasta scurta intalnire se va incheia cu o rugaciune pentru victimele migratiei, in memoria carora cei trei vor lansa fiecare o coroana de flori in Marea Mediterana.

Dupa cateva scurte discutii pe aeroport, Papa va pleca inapoi spre Roma la ora 15.15 (12.15 GMT).

"Este vorba de o vizita strict umanitara si ecumenica, nu politica", a subliniat purtatorul de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Papa Francisc vizita insula Lesbos, #Papa FRancisc vizita imigranti Grecia , #Papa