Ziare.com

Premiera istorica in lumea religioasa. Moastele unui fondator al crestinismului, la Vatican

Duminica, 24 Noiembrie 2013, ora 20:20

   

Premiera istorica in lumea religioasa. Moastele unui fondator al crestinismului, la Vatican
Pentru prima data in istorie, relicve atribuite Sfantului Petru, unul din fondatorii bisericii crestine, au fost expuse in fata multimii reunite in Piata Sfantul Petru din Vatican, in prezenta Suveranului Pontif.

In fata a zeci de mii de credinciosi din intreaga lume, Papa Francisc s-a recules in fata relicvariului de bronz in care se afla 9 fragmente de os considerate ca apartinand Sfantului Petru, relateaza The Guardian.

Osemintele au fost descoperite in timpul unor sapaturi efectuate in necropola de sub Bazilica "San Pietro", in anul 1940, langa un monument ridicat in secolul al IV-lea in cinstea Sfantului Petru. Niciun papa nu a confirmat vreodata autenticitatea oaselor.

Cu toate acestea, dupa ce au fost realizate teste stiintifice pe aceste oase in anii 1950 si 1960, Papa Paul al VI-lea a declarat in 1968 ca "relicvele" Sfantului Petru au fost "identificate intr-un mod pe care il putem considera convingator".

Unii arheologi ai Vaticanului nu sunt de acord cu aceasta supozitie, dezbaterea fiind reaprinsa acum intr-o maniera asemanatoare controverselor legate de autenticitatea Giulgiului din Torino.

Miza controversei nu este doar autenticitatea relicvelor, ci si maniera in care biserica promoveaza inchinarea la relicve, chiar si in absenta unei certitudini cu privire la identitatea lor.

Un inalt oficial al Vaticanului, arhiepiscopul Rino Fisichella, a recunoscut existenta unei controverse pe marginea relicvelor Sfantului Petru, dar a sugerat ca, "conteaza mai putin daca oamenii de stiinta confirma autenticitatea relicvelor, fiind suficient faptul ca timp de doua milenii crestinii le-au venerat si vor continua sa faca acelasi lucru".

Simon Petru (Sfantul Petru) a fost crucificat cu capul in jos in anii 64-70, in amfiteatrul lui Caligula, unde se gasesc in prezent Gradinile Vaticanului.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1326 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@Ziare.com

Nu am crezut vreodata ca sunteti atat de incompetenti.

- Osemintele s-au gasit in galeriile de sub Basilica aproximativ cam pe unde vine acum Altarul. Basilica San Pietro a fost construita pe ramasitele celei de dinainte iar aceea a fost construita peste mormantul Sf. Petru. Unele galerii au fost acoperite cu pamant la constructie Basilicii noi printre care si aceasta.

- Sf. Petru a fost crucificat in anul 67.

- Amfiteatrul lui Caligula nu are nicio legatura cu Gradinile Vaticanului. Amfiteatrul lui Caligula, de altfel un amfiteatru efemer construit din lemn, se afla exact peste rau de Vatican. Cel putin asa spun unele surse, nu s-a pastrat nicio referinta exacta a locului.

Ceea ce vreti voi sa spuneti este ca locul in care a fost crucificat Sf. Petru se numea "Circus Gai et Neronis". Apoi si-a schimbat denumirea in "Circus Vaticanis". In final a fost daramat pentru a face loc Basilicii. Google si veti vedea exact locatia.

Circusurile (in latina circus, derivat din grecescul kirkos care inseamna cerc, circular) erau folosite in special la cursele de cai. Amfiteatrele erau folosite la ceremonii si la luptele cu gladiatori sau animale.

Deci baieti, faceti putina documentare inainte sa publicati ceva atat de sensibil, altfel va faceti de cacao.

 

Intr-adevăr, credinta bate stiinta: "conteaza mai putin daca oamenii

de stiinta confirma autenticitatea relicvelor, fiind suficient faptul ca timp de doua milenii crestinii le-au venerat si vor continua sa faca acelasi lucru".

 

Depunctatorilor, puteti păstra toată stiinta pentru voi, că tot nu

face nici doi bani, schimbandu-se mai des ca politica!

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor