Reteta fumului care anunta alegerea unui Papa, un secret al Vaticanului

Marti, 12 Martie 2013, ora 12:56
4731 citiri
Reteta fumului care anunta alegerea unui Papa, un secret al Vaticanului
Foto: Arhiva

Progresul de la Conclavul din Capela Sixtina, in ceea ce priveste alegerea noului Papa, va fi masurat in alb si negru, culorile fumului care va iesi din cosul de pe acoperisul capelei.

Modul in care sunt create culorile fumului care iese din hornul de cupru este insa un mister, conform New York Times.

Oficialii Vaticanului au inchis capela in urma cu o saptamana, pentru a pregati hornul de cupru si doua sobe gri conectate cu acesta. Una dintre sobe, construita in 1938 si care are forma de glont, este folosita pentru a arde buletinele de vot de hartie.

A doua soba, construita in anul 2005, este folosita pentru a crea fumul alb - care anunta ca a fost ales un nou Papa de catre cei 115 cardinali sau fum negru, in cazul in care cardinalii electori nu au reusit sa se puna de acord in ceea ce priveste alegerea unui nou pontif.

Traditional, dupa esecul unui vot, responsabilii de la Vatican adaugau paie umede peste buletinele de vot, astfel incat sa obtina un fum negru, cu funingine. Dupa ce, in timpul Conclavului din anul 1958, paiele nu au reusit sa se aprinda si, astfel, s-au creat alarme false, Vaticanul a cautat un sistem mai usor de manevrat, orientandu-se catre substantele chimice.

In anul 2005, oficialii de la Vatican au inceput sa foloseasca cartuse, inclusiv unul marcat cu mesajul "Fum alb", cartus care de altfel a produs fumul alb ce a anuntat alegerea Papei Benedict al XVI-lea. Cartusul a fost creat pentru a produce fum alb timp de sase minute jumatate.

Incepe Conclavul care va alege noul Papa

Chiar si cu noul sistem bazat pe substante chimice, a existat o oarecare confuzie si in 2005, cand multi se intrebau daca pe hornul de la Capela Sixtina iese fum alb sau negru. Pentru a confirma ca era vorba de fum alb si ca a fost ales un nou pontif, oficialii de la Vatican au folosit si clopotele Bazilicii Sf. Petru, lucru care se va intampla si anul acesta, pentru a intari alegerea unui papa, anuntata de fumul alb.

In ceea ce priveste cartusul si ce contine el, acest lucru ramane in continuare un mister. Un oficial al Vaticanului, reverendul Thomas Rosica, a precizat doar ca produsul a fost preparat de catre tehnicieni "din mai multe elemente diferite".

Directorul Soup Limited Mazare, un furnizor de masini de fum din Marea Britanie, a explicat ca cel mai probabil substanta chimica folosita pentru cartusul care produce fum alb este cloratul de potasiu, care se aprinde usor si produce in timpul arderii particule fine, albe.

La randul sau, cartusul negru foloseste, probabil, clorat de potasiu, alaturi de un colorant care sa schimbe culoarea particulelor.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#fum alegere Papa Vatican, #fum capela sixtina Papa , #Papa