Seful securitatii Vaticanului si principala garda de corp a papei Francisc a demisionat: Mi-a fost rusine de ce s-a intamplat

Luni, 14 Octombrie 2019, ora 21:26
12415 citiri
Seful securitatii Vaticanului si principala garda de corp a papei Francisc a demisionat: Mi-a fost rusine de ce s-a intamplat
Foto: captura video

Seful securitatii Vaticanului si principala garda de corp a papei Francisc, Domenico Giani, a demisionat luni in urma scurgerii in presa a unor informatii dintr-o ancheta referitoare la presupuse delicte financiare la Vatican, a anuntat luni serviciul de presa al Sfantului Scaun, transmit dpa si Reuters.

"Desi Comandantul (Jandarmeriei, Giani,) nu poarta nicio responsabilitate personala in desfasurarea evenimentelor, Domenico Giani i-a inaintat demisia sa Sfantului Parinte, din dragoste fata de Biserica si loialitate fata de Urmasul Sfantului Petru", arata comunicatul, adaugand ca demisia acestuia a fost acceptata de suveranul pontif.

Demisia lui Giani, in varsta de 57 de ani, fost membru al serviciilor secrete italiene, aflat in functia de la Vatican din 2006, urmeaza dupa o serie de perchezitii fara precedent intreprinse de subordonatii sai asupra a doua birouri-cheie de la Vatican, Autoritatea pentru Informatii Financiare (AIF) si Secretariatul de Stat, la 2 octombrie.

In cursul perchezitiilor, politia a confiscat documente si dispozitive electronice, Vaticanul afirmand ca s-a dat astfel curs plangerilor depuse de Banca Vaticanului si de Biroul Auditorului general, si avand legatura cu "operatiuni financiare derulate in decursul timpului".

Vaticanul s-a aflat in fierbere dupa ce in presa a aparut o nota interna a politiei cu fotografii a cinci angajati, inclusiv numarul 2 al AIF si un monsenior din Secretariatul de Stat.

Surse de la Vatican au declarat ca papa Francisc a fost suparat din cauza scurgerii in presa a notei, in care cei cinci, printre care o femeie, erau fotografiati intr-un format similar celui cu persoane cautate de politie.

In comunicatul de luni, serviciul de presa al Vaticanului a condamnat aceasta scurgere in presa ca "aducatoare de prejudicii persoanelor implicate si imaginii Jandarmeriei".

Intr-un interviu pentru presa de la Vatican, Giani a confirmat ca persoanele mentionate in documentul scurs in presa se afla sub ancheta si au fost sanctionate cu "o masura administrativa".

Papa a fost foarte mahnit ca identitatile lor au fost dezvaluite, iar, "in calitate de Comandant, chiar si mie mi-a fost rusine de ce s-a intamplat", a mai spus Giani.

Potrivit relatarilor presei, ancheta priveste investitii in proprietati imobiliare de lux la Londra si folosirea unor sume din fondul de caritate personal al papei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
#Domenico Giani demisie Vatican garda Papa , #Papa