Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Pentagonul se inzestreaza cu arme laser inspirate din Star Wars

Sambata, 08 Aprilie 2017, ora 15:37
10014 citiri
Pentagonul se inzestreaza cu arme laser inspirate din Star Wars
Foto: captura YouTube/US Navy Research

Armele laser, "ingrediente" esentiale de aproape 40 de ani ale filmelor din franciza cinematografica "Star Wars", sunt pe cale sa devina o realitate cat se poate de palpabila in armata americana, posedand insa capacitati mult mai reduse fata de modelele de la cinema.

Sabiile laser ale cavalerilor Jedi continua sa apartina deocamdata domeniului fictiunii, insa tunurile cu laser cu care sunt echipate navele spatiale din celebra saga "Star Wars" au deja cativa "verisori" care, desi inca ezitanti, sunt cat se poate de reali si exista deja pe vehiculele si avioanele militarilor americani, relateaza AFP.

Toate marile companii din industria de aparare americana - Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon - sunt pe cale sa dezvolte astfel de prototipuri pentru armata Statelor Unite.

Marina americana testeaza din 2014 un laser de 30.000 de wati (30 kW) pe una dintre navele sale de razboi, USS Ponce.

Lockheed Martin tocmai a anuntat ca a creat un laser cu o putere de 60 de kW, ce va fi instalat in saptamanile urmatoare pe un camion al Infanteriei americane, pentru a fi testat impotriva mortierelor si dronelor de mici dimensiuni.

Acel laser poate sa distruga iremediabil o drona "de la o distanta de aproximativ 500 de metri", ramanand focalizat pe un obiectiv timp de "cateva secunde", a explicat in aceasta saptamana reporterilor americani Jim Murdoch, unul dintre directorii diviziei navale si de aeronautica din cadrul companiei Lockheed Martin.

Spre deosebire de cinematografie, raza laser a acestor arme futuriste este invizibila. Producand o caldura intensa in punctul de impact, laserul poate sa avarieze structura unei drone sau sa determine explozia in aer a unui proiectil deja lansat.

Pentru moment, laserele testate pentru diverse servicii ale armatei americane se mentin intr-un interval de putere de cateva zeci de kilowati.

Perforarea unei rachete

Dar, dupa parerea lui Mar Gunzinger, un expert al CSBA, un centru de studii specializate in Aparare, aflat in Washington, industria militara americana va fi capabila sa produca si sa testeze pe teren "peste trei-patru ani, poate chiar mai devreme", prototipuri de lasere mult mai puternice, de peste 150 de kilowati.

Un astfel de laser va fi capabil, de exemplu, "sa doboare o racheta de croaziera", cu conditia sa o loveasca din lateral, in zona ei vulnerabila, a explicat expertul american.

Fortele speciale din armata americana vor sa testeze un laser de 150 kW "in 2019 sau in 2020", pe AC-130, un avion de bombardament specializat care are misiunea de a sprijini trupele terestre.

Peste 6-10 ani, militarii americani vor putea sa conteze pe lasere de peste 300 kW, capabile sa perforeze partea frontala a unei rachete de croaziera si sa loveasca tinte aflate la distante de mai multe sute de kilometri, a adaugat acelasi expert.

Pe termen mai lung, realitatea se va apropia astfel si mai mult de fictiune.

Armata americana analizeaza posibilitatea de a monta lasere pe dronele sale care zboara la altitudini foarte ridicate, capabile sa elimine din cer rachetele balistice, imediat dupa lansarea acestora sau cand acele rachete se afla in faza de ascensiune.

Pentru armata, laserele prezinta si avantajul de a dispune de o capacitate aproape nelimitata de munitie, deoarece au nevoie doar de electricitate pentru a functiona.

Precedent costisitor

Mark Gunzinger este de parere ca laserele sunt deosebit de promitatoare pentru avioanele de lupta, care "nu vor mai avea nevoie sa se intoarca la baza pentru a-si face plinul cu munitie".

Un astfel de avion "va avea nevoie doar de o reaprovizionare aeriana" pentru a putea sa continue sa produca electricitate si sa isi reincarce laserul, a adaugat expertul in armament, estimand ca aceasta tehnica "ar putea schimba arta razboiului aerian".

Dar, inainte de a putea fi integrate pe avioane de lupta, laserele si echipamentele lor adiacente vor trebui sa fie miniaturizate, deoarece ele sunt inca destul de voluminoase.

"Insa ne vom lovi de anumite limitari fizice: nu vom dispune de suficient spatiu" pentru baterii si sistemele de racire ale laserului, care se incalzeste foarte mult in momentul tragerii, a explicat expertul american.

Militarii si reprezentantii industriei de armament afirma ca le mai lipseste un singur lucru pentru ca armele laser sa intre rapid in arsenalul american: finantarea garantata de Congres.

Politicienii americani raman insa prudenti, influentati inca de foarte costisitoarea aventura a unui laser experimental montal pe un avion Boeing 747, ce va fi utilizat in apararea contra rachetelor balistice.

Acel laser a fost produs chimic, spre deosebire de laserele produse cu fibre optice in zilele noastre. Peste 5 miliarde de dolari au fost alocati in acel experiment, care a fost stopat in 2012, dupa 10 ani de testare.

Citeste si Armata americana, echipata cu arme arme laser din 2023?

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Armata SUA arme laser , #Pentagon