15 octombrie 1969, ziua in care s-a decis daca incepe al Treilea Razboi Mondial

Vineri, 14 Mai 2010, ora 10:58
7019 citiri
15 octombrie 1969, ziua in care s-a decis daca incepe al Treilea Razboi Mondial

Fosta Uniune Sovietica planuia in 1969 un atac nuclear impotriva Chinei si doar interventia Statelor Unite, care au sustinut ca acest lucru va insemna declansarea celui de-al Treilea Razboi Mondial, a determinat Kremlinul sa abandoneze acest proiect.

Senzationala dezvaluire a fost facuta de un istoric chinez in paginile unei publicatii aservite Partidului Comunist din aceasta tara, si ea arata ca omenirea a trecut la cativa pasi de un nou razboi nuclear la doar sapte ani de la criza rachetelor cubaneze, scrie cotidianul britanic The Telegraph.

Liu Chensan, autorul unei serii de articole in care dezvaluie ca tara sa a trecut pe langa amenintarea nucleara de cinci ori dupa 1949, sustine ca aceasta a fost cea mai mare dintre ele, ea fiind rezultatul unei dispute la frontiera intre Moscova si Beijing, soldate cu peste 1.000 de morti din ambele tabere.

De asemenea, el sustine ca diplomatii rusi i-ar fi avertizat pe cei de la Washington ca planuiesc un atac nuclear asupra Chinei si le-ar fi cerut acestora sa ramana neutri.

Replica a fost insa una neasteptata, mai scrie Liu Chensan. Statele Unite ar fi ripostat ca in cazul in care URSS va ataca China, SUA va raspunde pe masura, atacand la randul ei URSS. Nu mai putin de 130 de orase sovietice ar fi intrat atunci in vizorul rachetelor nucleare americane, mai sustine scriitorul chinez.

Mai mult, exista informatii potrivit carora pe 15 octombrie 1969, premierul sovietic Alexei Kosighin l-ar fi avertizat pe liderul sovietic Leonid Brejnev ca Washingtonul are pregatite planuri detaliate de razboi in cazul in care URSS ataca China.

In aceeasi zi, Anatoli Dobrin, ambasadorul sovietic in SUA, ar fi transmis pe cale dimplomatica la Kremlin ca, in urma consultarilor cu Casa Alba, "in cazul in care China sufera un atac nuclear, americanii nu se vor da inapoi sa declanseze al Treilea Razboi Nuclear".

"Ne-au tradat!", ar mai fi spus Dobrin.

Asa se face ca URSS a renuntat la planurile sale si a decis sa revina la masa negocierilor pentru a-si rezolva diferendul cu China pe cale amiabila.

In opinia scriitorului chinez, SUA ar fi vazut in URSS o amenintare mai mare decat China, motiv pentru care si-au dorit sa contrabalanseze puterea sovietica sustinand-o pe cea de la Beijing.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Razboi Mondial, #Brejnev China, #URSS China , #razboi