Armata SUA, experimente cu gaz mustar pe soldati: Grupati pe rase si comparati

Marti, 23 Iunie 2015, ora 11:32
8364 citiri
Armata SUA, experimente cu gaz mustar pe soldati: Grupati pe rase si comparati
Foto: Hepta.ro

Pentagonul a recunoscut in urma cu decenii ca a ordonat trupelor americane sa faca experimente cu gaz mustar, insa acum s-a descoperit ca militarii ii grupau pe subiecti in functie de rasa si comparau rezultatele cu cele "normale" asupra albilor.

Armata a testat, in Al Doilea Razboi Mondial, gazul mustar (sau iperita - agent chimic foarte persistent, al carui efect dureaza mai multe zile) si alte arme chimice pe aproximativ 60.000 de soldati ai trupelor inamice, se arata intr-o investigatie NPR, citata de Raw Story.

Orori teribile ale razboaielor: Cum au inceput sa fie utilizate armele chimice

Acesti militari au fost impartiti in grupuri in functie de rasa, iar soldatii albi erau folositi pentru a se stabili care ar fi reactia "normala" la atacul cu gaz mustar. Rezultatele erau comparate cu reactiile aparute la celelalte rase.

"Au spus ca ne testeaza pentru a vedea ce efect au aceste gaze pe pielea neagra", a spus Rollins Edwards, un veteran de culoare, in varsta de 93 de ani, care a luat parte la experimente.

Edwards a povestit ca, alaturi de alti in jur de 12 soldati, a fost dus intr-o camera de gazare din lemn, in care a fost introdus un amestec de gaz mustar si levizita, alta substanta toxica folosita in razboi.

Veteranul a marturisit ca acele gaze l-au facut sa simta ca ia foc, iar toata lumea a incercat sa evadeze.

Dezvaluiri din Al Doilea Razboi Mondial: Momentul in care soldatii germani au intors armele impotriva nazistilor

"Baietii au inceput sa urle, incercau sa scape de acolo, iar apoi unii dintre ei au lesinat. In final, au deschis usa si ne-au lasat sa iesim, iar baietii erau intr-o stare foarte proasta", a povestit acesta.

Gazul mustar afecteaza ADN-ului in cateva secunde de la contact si provoaca basici dureroase si arsuri, iar expunerea poate cauza leucemie, cancer de piele, emfizem si astm.

Toate experimentele au fost realizate in secret si nu au fost inregistrate in documentele oficiale ale soldatilor, se precizeaza in investigatia NPR.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#experimente Armata SUA, #experimente Doilea Razboi Modial, #arme chimice razboi , #razboi
Comentarii