Ce noroc ca Hitler si-a condus singur armata - documente secrete

Joi, 23 Mai 2013, ora 22:01
7643 citiri
Ce noroc ca Hitler si-a condus singur armata - documente secrete
Foto: The Telegraph

Documente declasificate din arhiva serviciilor secrete britanice MI6 dezvaluie faptul ca guvernul de la Londra a considerat ca fuhrerul german Adolf Hitler a ajutat aliatii spre sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, din cauza greselilor pe care le-a facut.

Comandantii militari britanici au cazut de acord in unanimitate ca, din punct de vedere militar, a fost un avantaj pentru aliati ca Hitler a ramas sa conduca strategia Germaniei, din cauza gafelor sale, potrivit The Telegraph.

Acest punct de vedere al Guvernului britanic s-a discutat atunci cand s-a pus problema bombardarii unui loc ascuns in care se zvonea ca se afla Hitler, la doua saptamani dupa ce avusese loc debarcarea din Normandia, asa-zisa Ziua Z.

Serviciul britanic MI6 a cerut sa se intocmeasca o lista a figurilor-cheie germane si franceze, inaintea Operatiunii Overlord, pentru a asigura succesul debarcarii.

In iunie 1944, Sir Alfred Duff Cooper, ambasadorul britanic din Franta, a scris ca un colonel francez a obtinut informatii despre ascunderea lui Adolf Hitler intr-o casa din Perpignan.

Dar, mai tarziu, MI6 a reprimat zvonurile, afirmand ca Hitler se gaseste inca la sediul sau, dar nu inainte ca Guvernul sa discute daca ar trebui sa incerce sa bombardeze casa.

Intr-o scrisoare adresata prim-ministrului britanic de catre generalul Hastings Ismay, seful Cabinetului de razboi se scria: "Sefii cabinetului au fost de acord in unanimitate ca din punct de vedere militar a fost un avantaj ca Hitler a ramas sa controleze strategia germana, datorita gafelor pe care le-a comis".

Intr-o alta nota, Sir Alexander Cadogan, secretar la Ministerul de Externe, a spus: "Cred ca ar trebui sa-l bombardam pe Hitler, daca am putea. Ar fi mult mai bine daca l-am captura, dar ma tem ca este foarte putin probabil".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#documente secrete MI6 Hitler, #Hitler ajuta aliatii razboi, #greseli Hitler razboi, #dezvaluiri servicii secrete Hitler , #razboi