Ce s-ar intampla cu planeta noastra dupa bomba atomica: Arsi de soare, apoi iarna nucleara

Sambata, 09 Ianuarie 2016, ora 13:30
19974 citiri
Ce s-ar intampla cu planeta noastra dupa bomba atomica: Arsi de soare, apoi iarna nucleara
Foto: Arhiva Hepta.ro

Testul Coreei de Nord cu bomba de hidrogen atrage atentia asupra unui lucru pe cat de bine cunoscut, pe atat de alarmant: exista un numar terifiant de mare de arme nucleare in arsenalul principalelor puteri ale lumii.

Mai rau este ca o distrugere fara precedent a planetei nu necesita neaparat sa se adevereasca scenariul improbabil in care toate puterile lumii isi folosesc bombele atomice in acelasi timp, dupa cum arata un studiu recent publicat in revista de specialitate American Geophysical Union.

De fapt, cercetarea a descoperit ca "un razboi nuclear regional, limitat", in care se folosesc 100 de "arme atomice mici" - de puterea bombei detonate la Hiroshima - ar putea provoca o "iarna nucleara" ce s-ar intinde pe decenii, relateaza Tech Insider.

In scenariul oamenilor de stiinta, un razboi nuclear intre India si Pakistan ar fi capabil sa elimine intre 20% si 50% din stratul de ozon care ne protejeaza de radiatiile soarelui in zonele populate.

In acelasi timp, temperaturile ar fi mai scazute decat au fost vreodata in ultimii 1.000 de ani. Aceste efecte combinate "ar putea declansa o foamete globala", potrivit documentului stiintific citat.

Scenariul apocalipsei

Pentru aceasta cercetare, oamenii de stiinta au studiat ce s-ar intampla daca India si Pakistan ar lansa fiecare cate 50 de arme nucleare catre orase din cele doua tari.

Expertii au analizat efectele unor bombe de 15 kilotone, care sunt considerate mici dupa standardele moderne (atat Statele Unite, cat si Rusia detin arme de 1.000 de ori mai puternice decat acestea).

SUA si Rusia, in pragul unui razboi nuclear in urma cu peste 30 de ani: Ce a provocat disputa

Totusi, bombele luate in calcul in studiu sunt la fel de puternice precum cea detonata la Hiroshima, suficient cat de distruga un oras.

Bombele ar produce incendii devastatoare in orasele-tinta, fiind alimentate de fiecare sursa incandescenta pe care o gasesc in cale: cladiri, masini, depozite de combustibil, vegetatie si altele.

Flacarile ar emana si mai multa energie decat bombele in sine, degajand fum in stratosfera. Acei aerosoli de carbon negru s-ar imprastia pe tot globul.

In stratosfera s-ar atinge temperaturi de 70 de grade Celsius, cand in mod normal valorile termice sunt sub pragul inghetului. Astfel, in stratosfera ar fi cu 30 de grade mai mult decat in mod obisnuit, timp de circa cinci ani si ar fi nevoie de doua decenii sa se revina la normal.

Asta ar duce la o pierdere de ozon cum nu s-a mai vazut, permitand unei cantitati uriase de radiatii ultraviolete de la soare sa patrunda in atmosfera si sa ajunga la sol, ceea ce ar afecta grav sanatatea oamenilor si ar modifica ADN-ul culturilor si speciilor de pe tot globul, atat pe uscat, cat si pe mare.

Dezastrul nu se opreste aici

Ecosistemele lovite de radiatii ultraviolete ar fi amenintate de o scadere brusca a temperaturilor. Oamenii de stiinta au calculat ca valorile termice globale ar scadea in urmatorii cinci ani si nu s-ar intoarce la normal decat dupa 25 de ani.

Radiatiile si schimbarile bruste ar fi fatale pentru viata marina, o sursa semnificativa de hrana pentru intreaga lume.

Cum supravietuim unui atac nuclear

Sa fie clar! Nu exista supravietuire dupa un razboi nuclear

Temperaturile mondiale globale ar scadea, in medie, cu 1,5 grade Celsius. Asta inseamna ca in zonele populate din America de Nord, Europa, Asia si Orientul Mijlociu, schimbarile ar fi si mai mari. Iernile ar fi cu 2,5 grade mai friguroase, iar verile cu 1-4 grade mai racoroase, reducand sezonul de crestere a culturilor cu 10-40 de zile.

Scaderea brusca a productiei de hrana si panica ce s-ar instala ar putea cauza o "foamete nucleara globala", sustin autorii studiului.

Asadar, oamenii de stiinta au atras atentia ca pericolele asupra oamenilor si altor forme de viata de pe Pamant, evidentiate in cercetare, ar trebui sa motiveze eforturile pentru eradicarea armelor atomice.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#planeta razboi nuclear, #pagube bomba atomica, #distrugeri razboi nuclear , #razboi