Cele mai mari riscuri ce pot destabiliza lumea in 2013

Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 23:25
3515 citiri
Cele mai mari riscuri ce pot destabiliza lumea in 2013
Foto: Business Insider

Cele mai mari riscuri din anul 2013 care pot perturba lumea sunt nenumarate: tumultul regiunii Orientului Mijlociu, Iranul, politica Israelului, varful fiscal din Statele Unite sau criza din zona euro.

In fiecare an, Ian Bremmer seful Grupului Eurasia publica o lista a celor mai importante riscuri ce pot aparea in lume, scrie Business Insider:

Pietele emergente

Pietele emergente vor avea in continuare o mare volatilitate si instabilitate decat democratiile industrializate avansate. In 2013, este esential sa intelegem ca pietele emergente difera de la tara la tara, iar riscul este "fara limite".

Vara araba

Tensiunile in crestere ale confruntarii Iranului cu Israelul si Occidentul sunt extrem de semnificative pentru a se situa in topul riscurile. Dar dincolo de Iran, Orientul Mijlociu este presarat cu diferite tensiuni: sectarismul, in special confruntarea violenta dintre suniti si siiti, extremismul in crestere, tensiunile marilor puteri regionale, ca si al puterilor occidentale, in special Statele Unite.

Statele Unite

Disfunctionalitatile politicii americane vor afecta atat rederesarea economica, cat si agenda presedintelui Obama. Noi nu prevedem o politica ce va induce o noua recesiune sau o criza financiara majora, dar incertitudinea politica va genera o crestere economica modesta.

Japonia, Israel, Marea Britanie

Aceste tari se gasesc in pozitii similare, datorita a trei motive:

1. Relatiile lor privilegiate cu Statele Unite nu mai sunt atat de importante.

2. Ele se situeaza in afara schimbarilor geopolitice majore in curs de desfasurare si ele dispun de putine mijloace pentru a juca un rol constructiv in acestea.

3. Constrangerile cheie interne din toate cele trei tari (politice, sociale, istorice si de alta natura) creeaza dificultati acestora sa raspunda in mod eficient la provocarile generate de aceste schimbari.

Europa

Perspectivele economice sumbre si politicile de criza vor ramane sursele de incertitudine si de risc in anul 2013. In acelasi timp, euro-scepticismul este in crestere, ca si rezistenta la reforme, avand in vedere perioada lunga de austeritate.

Vor fi necesare mari compromisuri pentru a realiza progrese in domeniul uniunii bancare, fiscale si a cadrului politic integrat.

Iranul

Exista un risc semnificativ; nu este doar o natiune care se gandeste la asta. Vom vedea probabil o escaladare puternica a umbrei razboiului intre Iran, Israel si Statele Unite. Un ciclu de crime reciproce, atacuri cibernetice si posibile lupte.

Aceasta umbra a razboiului are potentialul de a bulversa pietele si de a pune presiune asupra pretului petrolului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#mari riscuri lume 2013, #cele mai mari riscuri, #riscuri lume Iran Israel, #criza zona euro, #piete emergente, #vara araba Orientul Mijlociu , #razboi