Cine ar castiga daca America, Rusia si China ar porni acum la razboi

Sambata, 02 Aprilie 2016, ora 14:27
31707 citiri
Cine ar castiga daca America, Rusia si China ar porni acum la razboi
Foto: Facebook/United States Air Force

Desi toate lumea isi indreapta atentia catre amenintarile din partea Statului Islamic sau talibanilor, in contextul global tensionat in care traim analistii discuta si despre un razboi conventional intre marile puteri ale lumii, America, Rusia si China.

Business Insider prezinta, intr-un amplu material, cum stau cele mai puternice armate din lume la patru capitole majore:

1. Avioane invizibile

In timp ce Statele Unite detin actualmente cel mai performant avion dificil de detectat pe radar, F-22, Rusia si China fac eforturi sa intreaca tehnologia americanilor.

Nu exista mai mult de 187 de aeronave de lupta F-22, iar modelul F-35 care ar fi trebuit sa li se alature are tot felul de probleme in faza de testare.

Super-avionul de spionaj al SUA care a costat o gramada de bani si zace in depozit: De ce nu a fost folosit niciodata

Intre timp, China lucreaza la patru aeronave de razboi invizibile. Modelul J-31 a fost prezentat la show-uri aviatice in 2014 si este cel mai avansat avion invizibil al Chinei in momentul de fata, iar J-20, care tocmai a inceput sa fie produs la scara mare, probabil se poate compara cu F-35, daca nu chiar cu F-22.

Cele mai noi doua modele, J-23 si J-25, apar momentan la nivel de zvonuri si propaganda.

Rusia lucreaza in prezent la un singur avion invizibil de razboi, iar unii spun ca ar fi la fel de performant precum F-22-ul american.

Cel mai probabil, aeronava rusa T-50 va fi introdusa la finalul anului 2016 sau inceputul lui 2017. Probabil ca, intr-o confruntare, avionul F-22 ar fi cu un pas inaintea rusilor, insa ar da serios de necaz daca ar fi vazut primul de catre un pilot de T-50.

Castigator: Cata vreme celelalte avione invizibile sunt mai mult ipotetice decat reale, F-22 ramane o victorie clara.

Super-armata cu care va trebui sa lupte Putin daca se pune cu Turcia (Galerie foto)

Turcia ar trebui sa se teama? Americanii au descoperit ca super-armata lui Putin e mai puternica decat credeau (Galerie foto)

2. Tancuri

Armata SUA a trimis pentru prima data pe teren tancuri M-1 Abrams in 1980. Insa tancul a suferit atat de multe imbunatatiri de atunci, inclusiv la blindaj, tren de rulare si arme, incat totul in afara de caroserie este nou.

Are un tun principal de 120 mm, sisteme electronice de ultima generatie, arme care pot fi controlate de la distanta si o armatura formata din mai multe straturi.

Armata americana, echipata cu arme arme laser din 2023?

Rusia dezvolta acum un prototip al tancului T-14, insa momentan se bazeaza pe T-90A, care este si el foarte performant. A rezistat chiar si dupa ce a fost lovit in plin de o racheta TOW, in Siria. Trimis pentru prima data pe teren in 2004, T-90A este dotat cu un tun de 125 mm care poate lansa inclusiv rachete.

Precum Rusia, si China lucreaza la noi tancuri, insa acum opereaza cu Tip 99, echipat cu un tun de 125 mm care, de asemenea, are capacitatea de a lansa rachete. Se pare ca masinaria este la fel de rezistenta in razboaie precum tancurile americane sau rusesti.

Castigator: Daca luam in calcul strict luptele unu la unu, este egalitate. Insa America are mai multe tancuri si echipaje mai bine antrenate, iar fortele SUA au mai multa experienta in lupte recente decat puterile rivale.

3. Nave de suprafata

Cu cea mai mare forta navala din lume, America poate castiga orice lupta pe apa, daca aceasta are loc in mijlocul oceanului. Piesele de rezistenta sunt cele zece portavioane si noua platforme de aterizare pentru elicoptere. Insa tehnologia super-avansata a Statelor Unite s-ar putea sa nu fie suficienta pentru a combate rachetele Chinei sau submarinele Rusiei, daca SUA sunt nevoite sa lupte in apele teritoriale ale adversarilor.

Rusia nu este inca la nivelul Americii, insa faptul ca a reusit sa lanseze rachete Kalibr de pe mare, asupra unor tinte terestre din Siria, a demonstrat ca marina lui Vladimir Putin a gasit o cale de a face navele sale mult mai amenintatoare.

Flota rusa la Marea Neagra primeste intariri: Ce pot face rachetele de croaziera Kalibr

Cea mai mare nava de razboi din lume se intoarce mult mai puternica. Si este a Rusiei

China face mari eforturi pentru a dezvolta Garda de Coasta si Fortele Navale. Cea dintai este folosita pentru instaurarea suveranitatii in apele contestate, fiind Garda de Coasta cu cele mai multe nave si cel mai puternic inarmata din lume. La randul lor, Fortele Navale au sute de nave de suprafata cu rachete avansate si alte arme de ultima generatie.

Castigator: Fortele Navale ale SUA sunt, cu siguranta, cele mai puternice pe plan mondial, insa ar suferi pierderi importante daca ar lupta cu Rusia sau China in apele lor teritoriale.

4. Submarine

America detine 14 submarine cu cate 280 de rachete nucleare - care ar putea nimici fiecare un intreg oras inamic -, patru submarine cu 154 de rachete de croaziera si 54 de submarine pentru atacuri nucleare. Sunt foarte avansate din punct de vedere tehnologic, puternic inarmate si invizibile.

Rusia are doar 60 de submarine, dar sunt foarte bune. Submarinele nucleare ale Rusiei sunt aproape la fel de performante precum cele occidentale in ceea ce priveste invizibilitatea, in timp ce barcile diesel ale Moscovei sunt cele mai silentioase din lume.

In schimb, China are doar cinci submarine pentru atacuri nucleare, 53 de submarine de atac diesel si patru submarine cu rachete balistice, insa are in plan sa fabrice mai multe.

Submarinele Chinei sunt usor de urmarit, insa Statele Unite si aliatii lor dezvolta sisteme sofisticate pentru a le monitoriza oricum.

Castigator: Flota de submarine a SUA castiga la doua capitole - atat le capacitatea de atac asupra tintelor de la sol, cat si in lupta unu la unu cu alte submarine, insa Rusia si China vin din urma.

Inovatiile celor doua tari vor face ca oceanul sa fie un loc mult mai periculos pentru submarinele americane.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#razboi SUA China Rusia, #razboi SUA Rusia, #armata SUA, #armata Rusia , #razboi