Top 10 atacuri aeriene care au socat lumea (II)

Joi, 18 August 2011, ora 11:10
8222 citiri
Top 10 atacuri aeriene care au socat lumea (II)
Foto: listverse

Atacurile aeriene au capatat o importanta capitala, in special in timpul si dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Printre atacurile aeriene care au schimbat istoria lumii amintim lansarea bombelor atomice in Japonia si operatiunea "Furtuna in desert" desfasurata in Irak.

Top 10 atacuri aeriene care au socat lumea (I)

6. Lansarea bombelor atomice din Japonia

Guvernul american a cheltuit 2 milioane de dolari intr-un proiect secret, denumit "Proiectul Manhattan". Acesta avea ca scop construirea unei arme, denumita bomba atomica. Au fost alese trei tinte, Hiroshima, Nagasaki si Kokura, iar atacul a fost programat pentru august 1945.

La data de 6 august 1945, bombardierul B-29 "Enola Gay" a decolat de la baza secreta Tinian, din Pacific, care se afla o distanta de 2300 de kilometri de Tokio. La ora 8,15 a.m. bomba "Little Boy" ce cantarea 4.406 kg a fost lansata peste Hiroshima.

A doua bomba atomica, "Fat Man" a fost detonata pe 9 august, peste orasul Nagasaki. Cele doua bombe atomice au facut ca Japonia sa se predea pe 14 august 1945, iar cel de-al Doilea Razboi Mondial sa se incheie.

7. Razbiul coreean

Razboiul coreean a marcat o piatra de hotar pentru luptele aeriene, deoarece pentru prima data, avioanele au participat activ la batalii aeriene. Razboiul a izbucnit cand Coreea de Nord a invadat Coreea de Sud, in iunie 1950.

Pentru a face fata agresiunii comuniste asupra Coreei de Sud, Statele Unite au sarit in ajutorul acesteia. China si Uniunea Sovietica au sprijinit Coreea de Nord. Cand razboiul s-a termninat, fortele aeriene americane au pierdut 103 avioane, dar au repurtat 753 de victorii.

8. Atacul din Insulele Falkland

Insulele Falkland au fost sub stapanirea britanica din 1833. Cu toate acestea, Argentina a incercat sa le cucereasca, invadandu-le in 1982. Campania britanica de a recastiga controlul asupra insulelor a fost dificila, datorita distantei foarte mari dintre acestea si Marea Britanie.

Atacul britanic a fost misiune secreta, care s-a desfasurat dintr-o mica insula din Oceanul Atlantic, numita Ascension. Aceasta se situeaza la 6.100 de kilometri de insulele Falkland. Niciodata pana atunci nu avusesera loc misiuni de bombardament de la o distanta asa de mare.

Au fost 5 misiuni in total si fiecare dintre ele a fost de aproape 13.000 de kilometri, cea mai lunga din istoria omenirii. Atacurile au avut ca scop distrugerea pistei argentiniene de la Port Stanley. Pista a fost distrusa, iar Argentina a cedat.

9. Operatiunea El Dorado

Dupa o serie de atentate teoriste comise in America in 1986, agentiile americane de informatii au afirmat ca au dovezi "incontestabile" ca toate incidentele au fost sponsorizate de catre Libia. Operatiunea "El Dorado" a fost raspunsul Americii la aceasta amenintare.

La misiune, SUA au fost sprijinite de Marea Britanie. Bombardierul ales pentru misiune a fost F-111, un avion avansat din punct de vedere tehnologic. Au fost alese doua tinte din Benghazi, un centru de pregatire al teroristilor si un aeroport, dar si alte trei obiective din Tripoli.

Raidul a fost considerat un succes, dar nu a reusit sa inlature regimul Gadaffi.

10. Razboiul din Golf

Razboiul din Golf a reprezentat initierea celor mai mari atacuri aeriene ale tuturor timpurilor. Acestea au fost realizate de catre forte ale Statelor Unite, Arabiei Saudite, Frantei, Italiei si Kuwaitului, precum si ale catorva tari arabe.

In misiune a fost folosit avionul Lockheed F 117, iar ulterior a fost utilizat si bombardierul B-52. In prima zi a operatiunii "Furtuna in desert" centrul de control irakian a fost distrus.

Au mai participat la misiuni si avioanele Jaguar, F-16, F-18, cat si bombardierul Tornado. Pe 3 martie 1991, Irakul a acceptat incetarea focului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#atacuri aeriene istorie, #batalii aeriene celebre, #bomba atomica hiroshima nagasaki, #operatiuni secrete el dorado, #operatiuni militare furtuna desert, #Razboiul din Golf , #razboi