Zece dispute teritoriale care ar putea redesena harta lumii

Duminica, 18 Ianuarie 2015, ora 17:15
19376 citiri
Zece dispute teritoriale care ar putea redesena harta lumii
Foto: Shutterstock/ ID1974

In prezent exista numeroase confruntari armate, conflicte inghetate sau dispute teritoriale a caror rezolvare este nesigura atat ca moment cat mai ales ca deznodamant.

Peste 150 de dispute teritoriale sunt in desfasurare pe tot globul, iar rezolvarile unora sunt mai urgente decat ale altora, potrivit lui George Dvorsky, intr-un articol publicat pe blogul io9.

Zece dintre ele sunt insa cele mai importante in viziunea autorului, iar aceste dispute ar putea redesena harta lumii. Un rol decisiv in aproape jumatate dintre ele il are Rusia.

Transnistria

Unii se intreaba daca criza din Crimeea, declansata in anul 2014, ar putea genera o dezghetare a conflictului "inghetat" din mica regiune aflata in estul Moldovei, zona tensionata cea mai apropiata de Romania.

Oficial al Kremlinului: Intr-un final, Transnistria va fi a Rusiei

Rusia are nevoie de toata Moldova - Interviu cu un fost detinut politic la Tiraspol

Regiunea separatista Transnistria, numita de locuitorii sai Republica Moldoveneasca Nistreana, localizata pe o fasie de pamant din estul Moldovei, la granita cu Ucraina, s-a declarat stat independent in urma prabusirii fostei URSS, intr-un efort de a rezista includerii in Moldova, cu toate ca entitatea nu este recunoscuta de niciun stat membru ONU.

In contextul supunerii sale de peste doua decenii catre Moscova si existentei "conflictului inghetat", exista acum ingrijorari ca conflictul din Crimeea ar putea incuraja Federatia Rusa sa revendice aceasta fasie pentru sine.

National Geographic vrea sa redeseneze harta lumii, incluzand Crimeea in Rusia

Crimeea, Luhansk si Donetk

Harta Europei a fost surprinzator de "fluida" de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial si din nou dupa prabusirea Uniunii Sovietice, insa criza de anul trecut din Crimeea a avut ca rezultat cea mai importanta redesenare a granitelor de la inceputul anilor '90.

De cand fortele sprijinite de Rusia au preluat controlul asuprea Crimeii, in primele luni ale lui 2014, cartografii au dezbatut asupra dilemei de a recunoaste sau nu peninsula ca parte a Rusiei. Insa vazand ca tara condusa de Putin are control complet asupra regiunii si multi dintre locuitorii sai sustin anexarea din luna martie, in cele din urma Crimeea va trebui sa fie recunoscuta ca parte a Rusiei.

Separatism in Ucraina: O noua republica pe harta tarii

Rusia a revendicat peninsula dupa ce Ucraina si-a anuntat dorinta de a intari legaturile economice cu Uniunea Europeana. Unii observatori sustin ca Rusia vrea doar acces liber la Sevastopol, unde se afla o baza navala importanta care a gazduit flota rusa de la Marea Neagra inca din perioada sovietica. In plus, Moscova a transmis ca doar protejeaza majoritatea rusofona de influenta ucraineana.

Intre timp, regiunile Luhansk si Donetk de la granita celor doua tari sunt prinse intr-un conflict pe masura ce separatistii incearca sa preia controlul. In luna decembrie, Rusia a transmis ca nu vrea sa absoarba aceste autoproclamate republici, ci prefera sa devina regiuni autonome in cadrul Ucrainei.

Cum arata harta conflictului din Ucraina - separatistii ar fi ocupat un teritoriu crucial

Osetia de Sud

Aceasta este o alta zona disputata de Rusia. Regiunea muntoasa dintre Georgia si Osetia de Nord a fost locul unui razboi de cinci zile cu Rusia, in luna august 2008. La 10 luni de la anexarea Crimeii, pare ca Vladimir Putin va prelua controlul asupra regiunii separatiste a Georgiei. Moscova si Osetia de Sud urmeaza sa semneze Tratatul de alianta si integrare. Cu alte cuvinte, regiunea va fi "inghitita" de Rusia, potrivit sursei citate, asa cum noteaza si Quartz, care scrie despre o "absorbtie" a unei bucati dintr-o alta tara, dupa Crimeea.

De asemenea, intr-un articol al Breitbart se subliniaza "anexarea efectiva" a acestei regiuni a Georgiei.

Israel, Inaltimile Golan, Fasia Gaza si West Bank

Statul modern Israel a fost fondat dupa primul razboi din Orientul Mijlociu, din anii 1948-'49, insa granitele sale sunt inca foarte disputate, respectiv teritoriile castigate de Israel in urma Razboiului de Sase Zile din anul 1967.

Israelul ca este indreptatit legal si moral sa traiasca pe pamantul care a fost istoric locuit de evrei. Cei care se opun acestui lucru il vad ca o ocupare si cred ca pacea poate fi obtinuta doar prin crearea statului vecin Palestina pe pamantul revendicat in anul 1967. Aceasta este o disputa care nu va fi rezolvata prea curand, sustine sursa citata.

Polul Nord

Un al patrulea teritoriu disputat de Rusia, Polul Nord este revendicat de numeroase alte tari, precum Canada, Statele Unite, Norvegia si Danemarca. Odata cu topirea ghetii arctice, pasajul de nord-vest se deschide pentru vasele comerciale, stiintifice si militare, astfel ca toate tarile ce puteau revendica cea mai nordica regiune a Pamantului nu au ezitat sa o faca.

Interesul insemnat al celor patru tari din jurul Polului Nord este datorat rezervelor uriase de petrol si gaze ce s-ar afla in aceasta zona, estimandu-se ca 22 la suta din resursele mondiale nedescoperite si recuperabile s-ar afla in Oceanul Arctic.

Insula Hans

Polul Nord nu este singura disputa teritoriala din zona arctica, Canada si Danemarca "certandu-se" si pe o insula foarte mica din Canalul Kennedy, care separa insula canadiana Ellesmere (aproape 200.000 de km2) de Groenlanda (peste 2,1 miloane de km2),

Insula Hans are o suprafata de doar 1,3 kilometri patrati si este situata la peste 80 de grade latitudine nordica, unde practic nu mai traieste nimeni. Cele doua tari incearca sa ajunga la o solutie "reciproc acceptabila".

Disputele din marile Chinei de Sud si de Est

Lucrurile au devenit mai tensionate in marile Chinei de Sud si de Est, pe masura ce mai multe tari se intrec pentru controlul asupra unui numar de insule importante strategic din regiune.

In Marea Chinei de Sud exista doua grupuri de insule revendicate de Beijing: Paracel, care sunt cerute si de Taiwan si Vietnam, si Spratly, disputate si de Brunei, Malaezia, Filipine si Vietnam.

In Mare Chinei de Est, Japonia si China se cearta pe insulele Senkaku, iar in anul 2010 disputa a fost aproape de a escalada intr-o criza diplomatica. Statele Unite ale Americii sustin ca insulele sunt sub protectia tratatului de securitate SUA-Japonia, ceea ce China contesta.

Taiwan

In ce priveste acest stat-insula din estul Chinei, cu o suprafata de putin peste 36.000 de kilometri patrati, el isi aroga si numele de Republica Chineza, spre deosebire de Republica Populara Chineza. Cele doua tari nu se recunosc una pe cealalta, iar ambele isi disputa acelasi teritoriu insular. Disputa dateaza inca de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, dupa instaurarea comunismului in China.

Jammu si Casmir

In ultimii 60 de ani, aceasta regiune muntoasa a reprezentat scena unor momente extrem de tensionate intre Pakistan si India, disputa fiind considerata de unii observatori drept "una dintre cele mai periculoase din lume - care in cel mai rau caz ar putea declansa un conflict nuclear". Cearta pe aceasta suprafata de 222.000 de kilometri patrati dateaza din anul 1947, dupa ce cele doua tari si-au castigat independenta fata de Marea Britanie si dupa ce Casmir s-a alaturat Indiei.

Sahara Occidentala

Poate parea doar un petic sterp de pamant din nord-vestul Africii, insa acest teritoriu reprezinta o regiune bogata in fosfat, iar in largul coastelor sale este probabil sa se afle depozite de petrol.

Granitele acestui teritoriu aflat in sudul Marocului si in estul Mauritaniei au fost contestate in ultimele decenii de partea marocana si de Frontul Polisario, sustinut de Algeria. Mare parte din Sahara Occidentala se afla insa sub controlul Marocului inca de la jumatatea anilor '70.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#dispute teritoriale harta lumii, #conflicte harta lumii, #redesenare harta lumii, #conflict Transnistria, #conflict estul Ucrainei, #Israel Palestina , #razboi