Cursa nebuna a inarmarilor: Si-au dublat cheltuielile militare si sunt in spatele SUA

Marti, 22 Aprilie 2014, ora 23:54
10130 citiri
Cursa nebuna a inarmarilor: Si-au dublat cheltuielile militare si sunt in spatele SUA
Foto: omgghana

Cursa inarmarilor la nivel mondial a devenit una nebuna in ultimul deceniu: sume uriase s-au cheltuit in Orientul Mijlociu si in tarile din fosta Uniune Sovietica.

La varful topului, tarile si-au dublat cheltuielile militare, astfel ca Rusia, China si Arabia Saudita se situeaza in spatele Statelor Unite.

Clasamentul cheltuielilor militare intocmit pentru perioada 2004-2013 a fost realizat de catre Institutul International de Cercetare pentru Pace (SIPRI) din Stockholm, Suedia, si publicat saptamana trecuta, potrivit Business Insider.

In fruntea listei cu tarile care si-au marit cel mai mult cheltuielile militare se situeaza Afganistanul, cu o crestere de 557% in ultimul deceniu (in anul 2013 a avut un buget militar de 1,293 miliarde de dolari), sume necesare crearii unei armate nationale, din cauza ca trupele americane parasesc zona.

Azerbaidjanul se gaseste pe locul al doilea, cu o crestere de 493% (in anul 2013 a avut un buget militar de 3,44 miliarde de dolari), urmat de Irak, cu 284% (cheltuieli militare de 7,896 miliarde de dolari).

Dintre celelalte 23 de tari care si-au dublat cel putin bugetele militare in ultimii zece ani, se numara Rusia, China si Arabia Saudita, tarile cu cele mai mari cheltuieli militare la nivel global, dupa Statele Unite.

Potrivit raportului SIPRI, Statele Unite conduce topul cheltuielilor militare, cu 640 de miliarde de dolari, in anul 2013. China se situeaza pe pozitia a doua, cu 188 de miliarde de dolari.

Daca Statele Unite si-a redus bugetul Apararii cu 7,8%, Rusia l-a crescut pana la 88 de miliarde de dolari in 2013, fiind pentru prima data in ultimul deceniu cand Moscova aloca un procent mai mare din PIB decat SUA.

In cadrul planurilor de viitor, Rusia are ca scop inlocuirea a 70% din echipamentale militare cu arme moderne, prin alocarea sumei de 705 miliarde de dolari, in perioada 2011-2020.

Conform raportului, dintre celelalte tari din Europa, dupa Rusia, in topul statelor cu cele mai mari bugete din 2013 se gasesc Franta, Marea Britanie si Germania.

O țară, cea mai mare creștere a înarmărilor din lume: Depășește SUA, Rusia, China, Marea Britanie și Germania
O țară, cea mai mare creștere a înarmărilor din lume: Depășește SUA, Rusia, China, Marea Britanie și Germania
După declanșarea războiului din Ucraina ordonat de Vladimir Putin, analiștii au observat că pe plan global s-a produs un adevărat șoc, care a fost confirmat de recentul raport al SIPRI,...
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
#raport SIPRI cheltuieli militare, #bugete militare top mondial, #tari bugete militare uriase, #SUA cel mai mare buget militar , #razboi