Decizii cruciale ale liderilor statelor care au zguduit lumea in ultimul secol (Video)

Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 09:00
4348 citiri
Decizii cruciale ale liderilor statelor care au zguduit lumea in ultimul secol (Video)

De-a lungul istoriei, liderii cei mai importanti din lume sunt pusi in situatia de a lua niste decizii teribile, care provoaca razboaie, victime si pagube materiale enorme. Dintre hotararile cruciale ale ultimului secol, mentionam bombardamentul nuclear asupra oraselor japoneze Hiroshima si Nagasaki, atacul de la Pearl Harbor sau Razboiul din Vietnam.

Deciziile liderilor statelor lumii nu provoaca, de obicei, distrugeri la nivelul unui continent. Insa exista si hotarari pe care acestia le-au luat si s-au produs adevarate catastrofe, in secolul al XX-lea, potrivit Listverse.

Va prezentam mai jos o lista a celor mai catastrofale decizii ale liderilor lumii din ultimul secol.

Atacurile nucleare de la Hiroshima si Nagasaki

Desi Harry Truman a fost pus sub presiune ca sa incheie razboiul si sa reduca pierderile de vieti ale soldatilor americani, totusi decizia sa de a arunca doua bombe atomice pe 6 si 9 august 1945 a fost o eroare.

"Cu bombele nucleare sau fara ele, japonezii erau deja pe punctul de a intra in colaps", a declarat generalul Henry Arnold, din armata americana. "Japonezii erau pregatiti sa se predea si nu era necesar sa se recurga la aceasta solutie teribila", spunea fostul presedinte Eisenhower in revista Newsweek.

Razboiul din Vietnam

Secretarul american al Apararii de la acea vreme, Robert McNamara, nu i-a dat un sfat intelept presedintelui Johnson si trupele americane au atacat Vietnamul, la mijlocul anilor '60. Statul asiatic dispunea de o populatie destul de mare, care putea riposta armatei americane, mai ales ascunzandu-se in jungla deasa.

Statele Unite au pierdut in acel razboi peste 58.000 de soldati.

Razboiul din Irak

Razboiul din Irak a fost condus de Statele Unite si a dus la detronarea, capturarea si uciderea lui Saddam Hussein. In luptele din Irak au fost ucisi peste 4.800 de soldati americani.

Atacul de la Pearl Harbor

Atacul de la Pearl Harbor s-a desfasurat pe 7 decembrie 1941 si a fost initiat de catre japonezi. Amiralul Yamamoto a condus atacul impotriva bazei americane din insula Hawaii.

In lupta din Hawaii, americanii au pierdut 4 cuirasate, 2 distrugatoare, 188 de avioane si 2.345 de militari.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#bombe nucleare Hiroshima Nagasaki, #razboi Vietnam video, #razboiul Irak video, #atac Pearl Harbor video , #razboi