Este acesta Al Treilea Razboi Mondial?

Sambata, 28 Noiembrie 2015, ora 11:21
21057 citiri
Este acesta Al Treilea Razboi Mondial?
Foto: Kremlin

Doborarea de catre Turcia a unui avion militar rusesc, marti, la granita cu Siria, a dus la escaladarea unui conflict care se extinde si mai rapid si mai imprevizibil.

Iata cateva fapte care trebuie privite in acest context: La cateva zile dupa atacurile de la Paris - unele dintre cele mai sangeroase petrecute in Europa dupa Al Doilea Razboi Mondial - si cu capitala neoficiala a UE, Bruxelles, inchisa partial, un stat membru NATO a doborat un avion de lupta rusesc, subliniaza Frida Ghitis, intr-un articol pentru CNN.

Cum ar putea incepe Al Treilea Razboi Mondial chiar maine

Daca acest lucru s-ar fi intamplat in timpul Razboiului Rece, ne-am fi pregatit pentru posibilitatea unui razboi nuclear. Din fericire, insa, conflictul este incheiat, iar presedintele rus Vladimir Putin a cerut o sesiune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU, in loc sa tasteze coduri nucleare, iar NATO si-a convocat propria intalnire de urgenta.

Chiar si asa, avertizeaza Ghitis, aceste miscari nu trebuie interpretate eronat drept dovezi de liniste. O Rusie furioasa a numit Turcia "complice al terorii", iar Putin a avertizat cu privire la "consecinte semnificative".

Atentate teroriste la Paris: Papa Francisc vorbeste de Al Treilea Razboi Mondial

Chiar dupa masacrul de la Paris, Papa Francisc a spus ca atacurile teroriste au fost o parte a celui de-Al Treilea Razboi Mondial. Insa razboiul din Siria este cel care se transforma in razboiul mondial al acestui secol.

Conflictul sirian, care a izbucnit in anul 2011, cand a inceput masacrul protestatarilor de catre fortele guvernamentale ale presedintelui Bashar al Assad, a devenit un vartej de violenta, o gaura neagra care inghite alte conflicte, sustine sursa citata.

Cine cu cine se lupta?

Zi de zi, numarul disputelor si rivalitatilor care alimenteaza lupta in acea parte a Levantului creste, aducand noi arme de foc si tot mai multi recruti.

A inceput cu activistii prodemocratie impotriva fortelor lui Assad si a atras o colectie de grupari armate. Au fost asmutiti moderatii impotriva extremistilor si apoi extremistii impotriva ultra-extremistilor.

Rusii vor declansa Al Treilea Razboi Mondial? Pregatiri militare intense ale Moscovei

Se confrunta astfel siitii contra sunnitilor, arabii contra iranienilor, iar Hezbollahul libanez susinut de Iran lupta impotriva militiilor sustinute de arabii din tarile Golfului Persic. Frontul Nusra al Al Qaida este in competitie cu Statul Islamic, iar kurzii lupta impotriva Statului Islamic si a armatei siriene.

Turcia lupta impotriva kurzilor, in timp ce combate slab Statul Islamic si continua actiunile pentru inlaturarea lui Assad.

Si lista de-abia incepe, fiind si alte forte combatante, cu consecinte geopolitice si mai mari. Este Rusia, sunt Statele Unite si coalitia anti-Statul Islamic si, in curand, un bloc adunat de Franta pentru a lupta contra organizatiei teroriste.

Ce cauta Rusia si Turcia in Siria?

In timp ce Rusia si Turcia s-au laudat cu lupta impotriva Statului Islamic, inamicul lumii "civilizate", de fapt fiecare are alte obiective in minte, motiv pentru care doborarea avionului, de marti, nu va fi considerata un accident, intr-un teatru aglomerat de razboi.

Potrivit CNN, Rusia nu se afla in Siria pentru a lupta impotriva Statului Islamic, ci pentru a salva regimul lui Assad, drept aliat rusesc permanent. Turcia are doua scopuri: vrea sa taie aripile kurzilor care isi doresc independenta, dar de asemenea vrea sa il vada pe Assad prabusindu-se.

Iohannis avertizeaza: Stigmatizarea musulmanilor poate duce la un nou razboi mondial (Video)

Si in timp ce scopurile Turciei difera de cele ale aliatilor sai NATO - mai ales pentru ca Ankara a inchis ochii in fata Statului Islamic, un adversar al kurzilor - blocul NATO este in cea mai mare parte de acord cu antipatia turca fata de Assad.

In joc este o competitie geopolitica si mai mare - Rusia lucreaza la erodarea pozitiilor Americii in Orientul Mijlociu. Si in timp ce presedintele american Barack Obama incerca sa reasigure America de faptul ca eforturile de a lupta impotriva Statului Islamic dau rezultate, Putin a trimis o forta militara masiva catre Siria si a transformat conflictul.

Al Treilea Razboi Mondial sau doar o batalie strategica intre Turcia si Rusia?

Assad poate ca ar fi fost gata sa fie rasturnat, insa Putin, care se afla acum de aceeasi parte cu Iranul si Hezbollahul, s-a asigurat ca acest lucru nu se va intampla prea curand. Si acum ca Statul Islamic a lansat atacuri in Europa Occidentala, pare tot mai probabil ca Assad va reusi sa pastreze puterea.

Cum arata un razboi mondial?

Asa arata un razboi mondial, sustine Ghitis: parteneri ciudati, agende conflictuale, aliante de convenienta. Si daca credeti ca nucleul luptei, problemele si ideologiile aflate in joc par confuze, incercati sa aflati despre ce a fost Primul Razboi Mondial. Claritatea nu este o cerinta pentru un razboi mondial.

Razboiul Mondial Sirian implica deja mai multe tari. Anul trecut, Statele Unite au adunat o coalitie de peste 60 de tari. Din Coreea de Sud in Australia, guvernele au participat in masuri diferite la campania de infrangere a Statului Islamic.

Gruparea jihadista si-a raspandit insa aria de operatiuni, astfel ca adeptii sai au atacat tinte din toata lumea, iar organizatia terorista controleaza nu doar teritorii din Siria si Irak, sustinatorii sai controland si parti din Libia, Peninsula Sinai din Egipt, Nigeria si alte parti ale Africii. Si lista gruparilor care jura credinta acestui autoproclamat califat se intinde pe zeci de mii de kilometri, pana in Afganistan, Indonezia, Pakistan, Algeria si Filipine.

Si, in timp ce refugiatii din Siria s-au stabilit in multe colturi de lume, mergand pana in Uruguay, atacurile teroriste care au fost legate de luptatorii sirieni s-au produs nu doar in Siria, Irak, Liban si Turcia, ci si in Canada, Franta, Australia, Nigeria si Danemarca. In plus, nu trebuie uitat Egiptul, unde autoritatile ruse si nu numai cred ca avionul de pasageri rusesc prabusit pe 31 octombrie a fost prabusit in mod intentionat.

Par toate acestea un razboi mondial?

Termenul "razboi mondial" invoca evident cele doua mari conflicte ale secolului al XX-lea, insa o paralela frapanta de aceasta data este reticenta Statelor Unite de a se implica - publicul vrea sa nu se implice, sa spuna "nu este lupta noastra".

Este imposibil de stiut cat de departe va merge aceasta analogie, insa trebuie amintit ca acele conflicte s-au incheiat atunci cand pentru Statele Unite a fost imposibil sa se mai prefaca neafectate de un conflict brutal care are loc la mii de kilometri distanta de tarmurile Americii, incheie articolul CNN.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Rusia Al Treilea Razboi Mondial, #Al Treilea Razboi Mondial Siria , #razboi