Este inevitabil razboiul? Se pare ca nu

Sambata, 14 Septembrie 2013, ora 23:02
6972 citiri
Este inevitabil razboiul? Se pare ca nu
Foto: Arhiva

Istoria consemneaza existenta unui stat, "The Kingdom of Nri", adica Regatul Nri, undeva in vestul Africii Centrale, care pe toata durata existentei sale (948-1911), a prosperat si chiar si-a largit granitele, fara sa poarte niciun razboi, in acest interval de aproape un mileniu.

Aceasta societate infloritoare a cunoscut o perioada de glorie sub aspect cultural, religios si politic, comparabila cu Roma sau cu Mecca din acea vreme, consemneaza portalul Factroom.

Caracteristic pentru ciudatul regat al acelor vremuri este faptul ca s-a abtinut totdeauna de la razboi, ca instrument de a-si exercita presiunea asupra altor state din vecinatate sau asupra factorilor politici, preferand sa foloseasca influentele religioase si controlul asupra rutelor comerciale care traversau regatul.

Statul era condus de un rege. Acesta cumula si functia de sef al cultului, persoana sa fiind considerata divina, deci incontestabila in orice imprejurare.

Contextul a asigurat o stabilitate permanenta, atata vreme cat regatul nu se angaja in razboaie care, in afara sacrificiilor umane si materiale, afecteaza totdeauna si autoritatea celui invins, destabilizand totodata intreaga societate in tabara respectiva.

Ritualurile magice erau respectate mai mult decat orice, indeosebi in ce priveste urcarea la tron a unui nou rege, care prin parcurgerea tuturor acestor ritualuri, se diviniza pe sine insusi in fata poporului sau.

Este interesant de observat ca, pentru cucerirea de noi teritorii - obiectiv inevitabil nu numai in antichitate, dar si in Evul Mediu - monarhul nu facea uz de forta armata. El isi folosea calitatea de sef al cultului, trimitand emisari care atrageau credinciosii din zonele vecine, spre riturile specifice cultului din regatul Nri.

Odata inclusi in sfera de influenta a cultului, anexarea teritoriului locuit de ei rezulta ca o consecinta inevitabila si nu trebuia decat ca regele sa-si instaleze administratia proprie, pe care populatia recent convertita s-o recunoasca, fara sa cracneasca.

Marirea si decaderea unei puteri

Astfel, regatul a ajuns principala putere din vestul Africii Centrale, apogeul gloriei sale inscriindu-se intre secolele XII si XV. Ulterior, puterea politica si economica a inceput sa se deterioreze, indeosebi la aparitia comertului cu sclavi, care tenta sub aspectul economic.

Cu toate acestea, sclavia era perceputa in regatul Nri altfel decat in restul lumii, acesta implicandu-se mai mult in tranzactionarea sclavilor straini si asigurand totusi libertatea propriilor rezidenti.

Asa se face ca, pana la inceputul secolului XX, regatul Nri a fost un loc de refugiu pentru sclavii de oriunde, fiind deschis primirii de migranti din orice parte a lumii.

Acest aspect a nemultumit autoriatile britanice, care in anul 1911 au reusit sa determine monarhul sa renunte la independenta de stat si sa se integreze in Imperiul Britanic, devenind colonie.

Astazi, statul Nri este constituit ca monarhie electiva, regele pastrandu-si traditionalul atribut sacrosant, care ii confera posibilitati incontstabile, pentru a putea feri tara de conflicte politice sau razboaie cu vecinii.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Africa Centrala razboi, #comert sclavi, #colonie Britanica , #razboi