Fotoreportaj Ziare.com Vladimir Putin a creat o noua realitate in Europa, una cu multe arme, mii de soldati si exercitii

Joi, 28 Septembrie 2017, ora 16:57
12664 citiri
Fotoreportaj Ziare.com Vladimir Putin a creat o noua realitate in Europa, una cu multe arme, mii de soldati si exercitii
Foto: Ziare.com

Undeva in Polonia, in apropiere de orasul Zagan, in vestul tarii, intr-o fosta baza militara a Pactului de la Varsovia, cateva zeci de tineri fac exercitii fizice.

Nimic spectaculos, pornesc cate doi in serii de alergare de cate o suta de metri, fiind incurajati de colegii care asteapta sosirea ca sa ia si ei startul, apoi fac flotari, iar unul dintre ei numara cu voce tare, colegii ii incurajeaza. Ridica greutati, fac tractiuni la bara. Pare ca nu s-a schimbat nimic in ultimul secol.

Dupa ce termina, tinerii imbracati in tricouri si sorturi negre se indreapta spre dormitoarele din corturile de campanie. Pe piepturile lor scrie, cu litere mari, galbene, ARMY. Sunt soldatii americani care au debarcat in centrul si estul Europei pentru a trimite un mesaj clar catre Kremlin ca dominatia militara sovietica a luat sfarsit pe batranul continent.

Mici reparatii efectuate de echipajul tancului Abrams inainte de mutarea lui intr-o alta baza militara - Foto: Ziare.com

"Brigada noastra este gata pentru orice tip de criza care ar putea sa apara, din fericire nu vad niciuna in prezent. Cum am aratat prin exercitiile desfasurate deja, aici, in Polonia, suntem pregatiti pentru orice ne cer comandantii nostri", a declarat colonelul David Gardner, seful Brigazii a II-a Blindate.

Oamenii se simt protejati

Vladimir Putin, dupa invazia Peninsulei Crimeea din 2014 si sustinerea trupelor de separatisti in luptele sangeroase de la granita cu Ucraina, a aruncat Europa din nou in logica Razboiului Rece.

Iar reactiile nu s-au lasat asteptate. NATO a desfasurat forte militare in toata Europa de Est. In statele baltice, Lituania, Letonia si Estonia se desfasoara exercitii militare mai mari sau mici, fara oprire.

Polonia, Romania si Bulgaria, flancul estic al NATO, este sustinut cu trupe si armament, scutul antiracheta de la Deveselu este functional, ceea ce irita la maximum elita politica si militara din Rusia, se construiesc si se dezvolta baze militare si se efectueaza exercitii si manevre militare de mare amploare pe intreg continentul.

Zeci de tancuri Abrams sunt deplasate pe continent printr-o operatiune logistica ce presupune un efort imens din partea soldatilor - Foto: Ziare.com

In vestul Poloniei, prezenta militarilor americani face parte din cotidian, iar "oamenii se simt mai protejati", a declarat Cornel Filipovici, viceprimarul orasului Boleslawiec, foarte incantat de faptul ca venirea soldatilor inseamna dezvoltarea micilor afaceri.

"Daca ar sti sa conduca, am fi si mai linistiti", spune un locuitor al orasului, facand referire la o serie de accidente in care au fost implicate vehicule de transport ale armatei americane in ultimul an, prinse intr-un vartej logistic greu de imaginat.

"Inainte de a se deplasa in Europa, soferii militari dau un test in care le este verificata adaptabilitatea la regulile de circulatie de pe continent. Daca nu trec acest test, nu au permisiunea sa conduca vehicule", povesteste sergentul Clinton Caroll, atasat de presa USNATO, pentru Ziare.com.

Aceasta noua realitate ii obliga pe toti sa se adapteze. Relatia dintre militari si civili nu e una usoara.

"Pentru noi e foarte important sa facem parte din comunitatea in vecinatatea careia ne desfasuram activitatea, sa participam, sa fim prezenti, sa ne implicam in programe educative, e important sa avem o relatie directa cu localnicii", spune colonelul Peter Moon, comandantul batalionului de blindate care va ajunge in Romania.

Cea mai mare infrangere din istoria Armatei Romane

In primavara anului 1968, Nicolae Ceausescu refuza sa trimita militari la Praga pentru a inabusi revolta din capitala Cehoslovaciei asa cum a cerut Uniunea Sovietica, lidera Pactului de la Varsovia, un parteneriat fortat al tuturor armatelor din blocul comunist.

Acesta devine un erou national si va fi sustinut de catre SUA si statele occidentale, care vad in el speranta prin care se putea darama Cortina de Fier care impartea Europa. Dar s-au inselat, iar Ceausescu s-a transformat intr-un dictator care si-a distrus tara. Rusii aveau sa-l elimine in anul 1989 pe fundalul revoltelor populare din estul Europei care au dus la prabusirea comunismului.

Echipajul unui tanc Bradley, impreuna cu grupa de infanteristi, se odihnesc dupa terminarea exercitiului militar din Polonia - Foto: Ziare.com

Viata unui soldat simplu pare la fel astazi ca si atunci, in mijlocul Razboiului Rece. Dorul de casa, mancarea proasta, dormitoarele supra-aglomerate, fragilitatea prezentului si nesiguranta viitorului, toate fiind suportate prin puterea si increderea pe care o ofera tineretea.

Dar e atat de diferit. In Romania, soldatii ajunsesera in deceniul opt al secolului trecut, inainte de prabusirea comunismului, sa fie folositi la muncile agricole si pe santierele megalomaniei lui Ceausescu. Armata s-a deprofesionalizat si a devenit o structura pasiva, lipsita de identitate. A fost cea mai mare infrangere din istorie.

NATO, in 2004, a salvat onoarea acestei armate batjocorite de ideologie si de nebunia liderului comunist.

Astazi, relatia dintre soldatii americani si cei romani a devenit atat de puternica dupa tururi nesfarsite in Afganistan si Irak incat, in orice discutie cu militarii SUA aflati in Europa, acestia fac referire la experiente, in general pozitive, traite alaturi de soldatii romani, undeva in prima linie sau in timpul repetatelor exercitii si antrenamente.

"Romanii sunt foarte mandri", mi-a spus maiorul american Komanetz, care i-a cunoscut si a lucrat cu ei in Afganistan.

Manevrele militare, un eveniment cotidian

Aceasta noua realitate creata de dorinta lui Vladimir Putin de a se mentine la putere si de a alimenta speranta rusilor de rand ca imperiul nu a disparut inca poate inspaimanta si dezechilibra continentul, astfel ca in Europa a ajuns o armata de 4.000 de americani, 225 de tancuri, 400 de vehicule blindate si 1.000 de vehicule de transport.

"Aceasta forta colaboreaza cu NATO si cu statele partenere, dar reprezinta contributia armatei americane la pastrarea echilibrului in Europa", a spus capitanul William Baxter, sef al planului de aparare USNATO.

Guvernul american va investi in 2018 aproape 5 miliarde de dolari in aceasta operatiune.

Militar american alaturi de un tanc Abrams, inainte de mutarea acestuia intr-o noua baza militara - Foto: Ziare.com

Cel de-Al Doilea Razboi Rece, inceput in 2014, e in plina desfasurare. Oficialii NATO si soldatii se feresc sa vorbeasca deschis despre el, dar se comporta in consecinta.

Manevrele militare de mare amploare au devenit un eveniment cotidian in multe zone si teritorii din Europa. Multi politicieni se feresc si ei sa recunoasca noua realitate, sperand la o schimbare de ultimul moment, dar e una care are putine sanse sa se intample.

"In sase zile de la venirea tancurilor si a echipamentului suntem gata de actiune", spune colonelul Peter Moon, seful batalionului de blindate care va ajunge in Romania si Bulgaria. "Pentru noi, manevrele si exercitiile militare sunt vitale, iar ele ne mentin performanta militara la cote ridicate", a adaugat el.

Asteptand o minune vreme de 50 de ani

Aceasta pare a fi singura strategie prin care Rusia, dar si alti inamici ai civilizatiei occidentale pot fi tinuti la distanta, faptul ca "prezenta noastra aici este o dovada tangibila ca suntem constienti de rolul nostru in ce priveste pastrarea securitatii in regiune", a declarat David Gardner, medaliat de cinci ori pentru contributiile avute in Irak, Afganistan si Kosovo.

O generatie intreaga iesita din Al Doilea Razboi Mondial, saracita de comunism si lipsita de viitor, a stat vreme de 50 de ani cu ochii pe cer asteptand o minune: venirea americanilor salvatori. Pentru ei, au venit mult prea tarziu, dar, totusi, astazi sunt aici.

Uruitul produs de proiectilul lansat din tunul tancului Abrams taie aerul, iar dupa o fractiune de secunda zgomotul ocupa spatiul din jur. Tinta minuscula, aflata la 2.000 de metri, se prabuseste, lovita in plin. Militarii din centrul de comanda jubileaza si privesc in zare, asteptand o noua lovitura. Proiectilul invizibil taie aerul. Vine toamna in Europa si e pace, dar cu ce costuri si cu ce efort.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#razboi rece SUA Rusia, #exercitii militare Polonia, #tancuri americane Europa , #razboi
Comentarii