Imagini color istorice nemaivazute din Ziua Z (Video)

Sambata, 31 Mai 2014, ora 16:47
5901 citiri
Imagini color istorice nemaivazute din Ziua Z (Video)
Foto: The Telegraph

Ziua-Z, 6 iunie 1944, a marcat declansarea debarcarii in Normandia a aliatilor, in vederea eliberarii Europei de sub dominatia armatei lui Hitler, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Imagini nemaivazute au fost descoperite in podul casei unui regizor de film de la Hollywood, care a participat la acea zi memorabilia a istoriei.

Atunci cand nava de razboi HMS Belfast a tras o salva de tun pentru a da semnalul de pornire a debarcarii din Normandia, la bordul sau se gasea un pasager neobisnuit, regizorul de film George Stevens, potrivit The Telegraph.

Cand fortele aliate au luat cu asalt plajele Normandiei, din Franta ocupata de nazisti, Stevens era la bordul navei pentru a realiza un film color unic, pe banda de 16 milimetri.

Stevens si-a facut un nume la Hollywood, in anii '30, atunci cand a regizat filmele "Swing Time" (1936) cu Fred Astaire si Ginger Rogers si "Gunga Din" (1939) cu Cary Grant.

Dar, in anul 1942, cand a vazut filmele de propaganda nazista ale lui Leni Reifenstahl, Stevens s-a inrolat.

Generalul Dwight Eisenhower i-a dat misiunea sa inregistreze imagini alb-negru pentru jurnalele de stiri si arhivele militare.

Dar, in timp ce se documenta despre fortele aliate care avansau spre Berlin, Stevens a luat si o camera si filme Kodachrome pentru a lua imagini personale din razboi.

Rolele de film au fost duse inapoi in Statele Unite si depozitate zeci de ani, ramanand neatinse. Fiul sau, tot regizor, George Stevens Jr. le-a descoperit si a ramas uimit de ceea ce a gasit.

El s-a hotarat sa faca un film despre tatal sau. "Imaginile s-au dovedit a fi luate de la bordul navei HMS Belfast. Apoi, am realizat ca ele au fost inregistrate in dimineata zilei de 6 iunie 1944, de la inceputul celei mai mari invazii maritime din istorie", a spus Stevens Jr.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#imagini color Ziua Z, #Ziua Z debarcarea Normandia, #imagini nemaivazute debarcarea Normandia, #invazia aliatilor debarcarea Normandia, #eliberarea Europei dominatia Hitler , #razboi