Lider islamist condamnat la 90 de ani de inchisoare pentru crime de razboi

Luni, 15 Iulie 2013, ora 15:19
1695 citiri
Lider islamist condamnat la 90 de ani de inchisoare pentru crime de razboi
Foto: Priyo News

Liderul islamist Ghulam Azam a fost gasit vinovat de crime de razboi de catre magistratii din Bangladesh si condamnat la 90 de ani de inchisoare. Potrivit procurorilor, Ghulam Azam este responsabil pentru ucideri in masa si mai multe violuri comise in 1971.

Azam, acum in varsta de 90 de ani, a comandat si organizat mai multe grupuri paramilitare care au ucis si violat civili in timpul razboiului de independenta cu Pakistanul, anunta BBC, citand verdictul magistratilor.

Sustinatorii principalului partid islamist din Bangladesh au protestat violent in fata tribunalului inainte de pronuntarea verdictului.

Magistratii Tribunalului International pentru Judecarea Crimelor din Bangladesh l-au gasit vinovat pe liderul islamist de conspirare, incitare, premeditare si incurajarea de crime. Ghulam Azam a negat acuzatiile. Sustinatorii sai spun ca punerea sa sub acuzare este de fapt o manevra politica.

Procurorii cer pedeapsa cu moartea. Tribunalul International pentru Judecarea Crimelor din Bangladesh a fost infiintat in 2010 de catre guvernul condus de partidul Awami League, pentru judecarea si condamnarea celor care au colaborat cu armata pakistaneza in timpul Razboiului de Independenta.

Reprezentanti ai organizatiilor internationale pentru drepturile omului sustin ca acest tribunal nu ar fi tocmai legitim si ca nu s-ar ridica la standardele internationale pentru judecarea unor astfel de cazuri.

In timp ce procurorii cer pedeapsa cu moartea, avocatii liderului islamist sutin ca toate acuzatiile care sunt aduse clientului lor nu sunt bazate decat pe o serie de discursuri consemnate si decupate din ziare. Ei sustin ca nu exista nicio dovada clara in privinta crimelor de razboi comise sub comanda lui Azam.

In urma verdictului dat de magistrati, Partidul Jamaat-e-Islami a amenintat deja cu proteste. Ghulam Azam a fost liderul acestui partid in perioada 1969-2000.

Azam s-a declarat inca de la inceput un fervent oponent al ideii de independenta a Bangladeshului fata de Pakistan, intrucat aceasta separare ar fi divizat comunitatea musulmana.

Mai bine de 100 de persoane au murit in urma protestelor violente care au avut loc in timpul proceselor conduse de Tribunalul International pentru Judecarea Crimelor din Bangladesh, din 2010 si pana acum.

Totusi, nu este inca foarte clar cate persoane au murit in razboiul de independenta din 1971. Cifrele oficiale din Bangladesh sustin ca ar fi vorba despre trei milioane de persoane. Cercetarile facute de terte organizatii arata insa ca numarul persoanelor decedate in conflict nu ar trece de 500.000.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#lider islamist inchisoare, #Ghulam Azam crime de razboi, #Ghulam Azam lider islamist bangladesh, #Tribunalul International de Judecare a Crimelor , #razboi