MAE rus: Rusia si Moldova nu sunt in razboi geopolitic

Joi, 18 Decembrie 2008, ora 15:58
1365 citiri
MAE rus: Rusia si Moldova nu sunt in razboi geopolitic

Rusia si Moldova nu se afla intr-un razboi geopolitic, a explicat ministerul rus al Afacerilor Externe.

"Vicepresedintele Parlamentului Republicii Moldova, Iurie Rosca, a declarat recent intr-un interviu ca Moscova s-ar afla in razboi geopolitic cu Moldova. Cum trebuie privite aceste declaratii?", a fost intrebarea adresata MAE rus.

"Pentru relatiile moldo-ruse anul 2008 a fost marcat de mai multe evenimente pozitive. Dialogul politic multilateral la toate nivelurile a fost construit intr-o atmosfera amicala si constructiva. Cooperarea economica s-a dezvoltat dinamic, a sporit atentia fata de solutionarea probemelor ce tin de comunicarea spirituala, care are radacini istorice adanci.

Realizarea potentialului relatiilor bilaterale a ajutat Moldova neutra sa-si determine orientarea geopolitica si de prioritatile de integrare atat cu partenerii CSI, cat si cu cei din Uniunea Europeana", se arata in comentariul Departamentului pentru informatii si presa al Ministerului de Externe al Federatiei Ruse.

MAE rus spune ca vicepresedintele Parlamentului moldovean Iurie Rosca cunoaste foarte bine toate aceste lucruri. "Utilizarea unei retorici senzationaliste se face in contextul campaniei desfasurate in prezent in Moldova pentru alegerile din primavara 2009", explica ministerul diplomatiei de la Moscova.

"Asa cum reiese din ceea ce publica analistii moldoveni, ratingul partidului condus de Iurie Rosca este foarte jos, fapt ce ne face sa ne indoim de perspectiva accederii acestuia in noul Parlament", conchide sec MAE rus.

Chisinaul se afla in razboi geopolitic cu Federatia Rusa si, in aceste conditii, presedintele Vladimir Voronin stie sa faca fata expanionismului rus, a declarat intr-un interviu, publicat duminica de NewsIn, Iurie Rosca, presedintele Partidului Popular Crestin Democrat, care este si vicepresedinte al Parlamentului moldovean.

Iurie Rosca a explicat ca, desi se considera partid de opozitie, a optat pentru o colaborare cu Partidul Comunistilor in Parlamentul moldovean tocmai din dorinta de a lupta impotriva influentei ruse.

"Republica Moldova se afla in stare de razboi. Acest razboi este cu caracter non-militar. Noi ne aflam in razboi geopolitic cu Federatia Rusa.

Razboi pe care trebuie sa ni-l asumam, pentru ca noi suntem tara agresata si avem in fata un stat agresor, care agreseaza in egala masura si Ucraina, si Georgia, si Republica Moldova, si tarile baltice, care deja sunt in NATO si suporta consecintele acestei inadecvari la noile realitati politice si geopolitice pe care o manifesta clasa politica de la Moscova, care insista pe linie expansionista si imperiala", a declarat Iurie Rosca.

"Din noiembrie 2003 Federatia Rusa are o mare problema cu Republica Moldova - nu-si poate legaliza prezenta militara si nici macar nu ne poate agresa militar pentru ca avem Ucraina in mijloc.

Aceasta este marea deosebire dintre noi si georgieni. Dar presedintele Voronin, care pastreaza retorici pozitive in raport cu Federatia Rusa, nu semneaza ceea ce i se cere", a mai spus liderul PPCD.

Prorușii din Republica Moldova fac alianță la Moscova: "Aici nimeni nu ne închide gura şi ne putem exprima părerea"
Prorușii din Republica Moldova fac alianță la Moscova: "Aici nimeni nu ne închide gura şi ne putem exprima părerea"
Partidele de opoziţie proruse din Republica Moldova, care denunţă eforturile proeuropene ale preşedintei Maia Sandu, s-au reunit duminică, 21 aprilie, la Moscova, unde se află şi oligarhul...
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Republica Moldova Rusia, #razboi geopolitic, #MAE rus , #razboi