Nenumaratele declaratii de razboi ale lunii august - Documentar

Joi, 09 August 2012, ora 12:39
5374 citiri
Nenumaratele declaratii de razboi ale lunii august - Documentar
Foto: Mircea Teodorescu

In curand se va implini un secol de la declansarea Primului Razboi Mondial, la care au participat popoare din toate continentele si al carui rezultat a fost nu numai redesenarea hartilor de pe planeta, dar si schimbari profunde in structura sociala a lumii.

Cei care au asistat la evenimente nu mai exista, iar pentru noi, cei care suntem acum, multe detalii au intrat in uitare si poate ni s-ar parea bizar, daca am observa ca aproape toate declaratiile de razboi au avut loc in luna august, cu putine exceptii.

Marea majoritate a acestor declaratii de razboi s-au produs in august 1914 si numai una intr-un august din alt an: Romania, in august 1916.

Exceptie fac numai Turcia, Italia, SUA si atacul initial asupra Serbiei. Evenimentele s-au succedat uluitor de rapid, iar frecventa lor da o imagine despre ce inseamna exacerbarea furiei, atunci cand toti sunt hotarati sa-si rezolve interesele prin forta si nimeni prin tratative.

Modul cum s-a dezlantuit dezastrul este aproape incredibil si merita rememorata agenda uneia dintre cele mai sangeroase tragedii ale omenirii.

Primele evenimente

* 28 iunie 1914 - atentatul de la Sarajevo, pretextul invocat pentru tot ce va urma.

* 28 iulie 1914 - Imperiul Austro-Ungar ataca Serbia, dupa ce anuntase un ultimatum, dar fara o declaratie de razboi propriu-zisa.

* 30 iulie 1914 - Rusia, sustinand Serbia, decreteaza mobilizarea generala.

August 1914

* 1 august 1914 - Prima declaratie de razboi: Germania declara razboi Rusiei si trece la atac, ca replica la mobilizarea decretata.

* 3 august 1914 - Germania declara razboi Frantei.

* 4 august 1914 - Germania invadeaza Belgia.

* 5 august 1914 - Anglia si dominioanele sale declara razboi Germaniei

* 6 august 1914 - Austro-Ungaria declara razboi Rusiei.

* 6 august 1914 - Serbia (atacata deja) declara razboi Germaniei.

* 11 august 1914 - Franta declara razboi Austro-Ungariei

* 12 august 1914 - Anglia declara razboi Austro-Ungariei.

* 23 august 1914 - Japonia declara razboi Germaniei (prin acest act, conflictul european devine mondial).

Evenimente ulterioare

* 12 noiembrie 1914 - Turcia declara razboi Triplei Intelegeri (Antanta: Franta, Imperiul Britanic si Rusia).

* 23 mai 1915 - Italia declara razboi Austro-Ungariei.

* 16 august 1916, Romania intra in razboi alaturi de Tripla Intelegere (Antanta).

* 6 martie 1917 - Statele Unite ale Americii intra in razboi impotriva Puterilor Centrale.

Bilant fara invatatura de minte

Macelul s-a declarat incheiat la 11 noiembrie 1918, orele 05.00, cand s-a semnat armistitiul, intr-un vagon de cale ferata. Luptele, totusi, au mai durat cateva ore, pana a aflat toata lumea ca nu mai e razboi.

Bilantul aproximativ al luptelor a fost evaluat la aproape 8 milioane de morti de partea Aliatilor, peste 5 milioane de partea Puterilor Centrale si un milion de civili.

S-a crezut atunci ca invatatura de minte este suficienta, pentru ca omenirea sa nu mai repete o asemenea catastrofa. Ea s-a repetat, totusi. In mod bizar, cel de Al Doilea Razboi Mondial a demarat in noaptea de 31 august spre 1 septembrie 1939, dupa miezul noptii, depasind astfel numai cu putin luna august.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#istorie primul razboi mondial, #declaratie razboi mondial, #documentar primul razboi mondial , #razboi