O fotografie care a ingrozit lumea: Calatoria "fetitei dezbracate" de la razboi la iertare (Video)

Marti, 23 Iunie 2015, ora 11:16
10798 citiri
O fotografie care a ingrozit lumea: Calatoria "fetitei dezbracate" de la razboi la iertare (Video)
Foto: Wikipedia/US Marine Corps History

O fotografie cu o fetita in varsta de noua ani, care plange si fuge disperata pentru a-si salva viata, este la fel de mistuitoare astazi cum era si in urma cu 43 de ani, in timpul Razboiului din Vietnam.

Imaginea a socat intreaga lume atunci. Unii spun chiar ca a grabit sfarsitul Razboiului din Vietnam, se arata intr-un material CNN, care a stat de vorba cu fetita din fotografie ajunsa femeie. "Imi voi aminti mereu acea zi oribila in care fugeam dinspre viata spre moarte", spune Kim Phuc.

Puteti vedea fotografia aici.

Acum are 52 de ani, locuieste la marginea orasului canadian Toronto, este sotie, mama si supravietuitoare indisolubil legata de fotografia care a dominat primele pagini ale ziarelor in 1972, cu sapte luni inainte de semnarea Acordului de Pace de la Paris, care a dus la retragerea trupelor americane din Vietnamul de Sud.

Iadul pe Pamant: Imagini incredibile ale unui atac al SUA in Vietnam (Galerie foto)

La inceput, marturiseste Phuc, ura acea fotografie. Ii era rusine. Si era chinuita de toata publicitatea din jurul ei. Pentru ea, era ceva personal: poza surprindea un moment chinuitor.

In realitate, nimeni nu ar fi invinuit-o pe Phuc daca ar fi incercat sa fuga cat mai departe de acea imagine. Insa nu asta a facut.

Dupa un zbucium indelungat, Phuc a realizat ca, daca durerea si teroare ei nu ar fi fost surprinse de aparatul de fotografiat in acea zi, bombardamentele - precum si multe alte orori ale razboiului - ar fi putut sa se piarda in istorie.

A inceput sa se gandeasca la ce poate oferi poza, nu ce poate lua. Pana la urma, fotografia a devenit mai mult decat un moment inghetat in timp pentru Phuc, a devenit ceea ce ea numeste "un drum catre pace". Este greu acum sa asociezi imaginea fetitei din poza cu prezenta relaxata si calduroasa a lui Kim Phuc de astazi.

Imagini memorabile: 40 de ani de la sfarsitul razboiului din Vietnam (Galerie foto)

Pe langa faptul ca este sotie si mama, ea este si mentor, si ambasador al ONU. In fiecare an calatoreste prin lume pentru a-si spune povestea de supravietuire, pentru a creste nivelul de constientizare asupra brutalitatii razboiului.

Phuc si sotul ei au cerut azil in Canada in urma cu mai bine de 20 de ani si au crescut in aceasta tara doi baieti. Phuc spune ca este foarte fericita in a doua sa casa si se bucura de faptul ca si parintii ei au putut veni in Canada.

In sfarsit, fetita terifiata din fotografie "nu mai fuge, acum zboara".

Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
Piedone și-a lansat programul pentru alegeri: "Sunt omul care încă mănâncă parizer şi usturoi/E uşor să fii papagal" VIDEO
Piedone și-a lansat programul pentru alegeri: "Sunt omul care încă mănâncă parizer şi usturoi/E uşor să fii papagal" VIDEO
Cristian Popescu Piedone şi-a lansat vineri, 26 aprilie, programul politic sub forma unui "contract cu cetăţenii Bucureştiului". Candidat din partea PUSL la funcţia de primar general al...
#fotografie celebra Vietnam, #fotografie fetita Vietnam, #razboi vietnam , #razboi