Pretul prieteniei cu americanii: Romania a dat 800 milioane de dolari pe razboaie

Marti, 13 Septembrie 2011, ora 08:52
4386 citiri
Pretul prieteniei cu americanii: Romania a dat 800 milioane de dolari pe razboaie

Romania a cheltuit, in ultimii sapte ani, aproximativ 800 de milioane de dolari ca sa fie alaturi de trupele americane in razboaiele deschise de Statele Unite, in Irak si Afganistan. Pe langa aceasta suma, se adauga inca 21 de militari romani morti, 18 in Afganistan, 2 in Irak si unul in Bosnia, si alti 74 au fost raniti - 58 in Afganistan, 14 in Irak si 2 in Bosnia.

Tot in numele prieteniei ce leaga SUA de Romania, pe front si nu numai, presedintele Traian Basescu merge, marti, intr-o vizita in Statele Unite pentru a finaliza unele proiecte comune romano-americane.

Conform unor surse neoficiale, in cadrul discutiilor de la Washington ar urma sa fie semnate si unele acorduri comerciale, scrie Ziarul Financiar.

Incepand de pe 11 septembrie 2001, cand SUA au primit cea mai mare lovitura din istorie, Romania a fost un partener important al Statelor Unite, care a culiminat cu intrarea in NATO in 2004. Au urmat apoi deschiderea pentru trupele americane a Portului Constanta si a Aeroportului Kogalniceanu si amplasarea scutului antiracheta la Deveselu.

Insa aceasta prietenie costa mult Romania, tara noastra alocand, numai anul acesta, pentru sustinerea operatiunilor in strainatate, suma de 371 milioane de lei. In total, din 2004 si pana acum, razboaiele americanilor ne-au costat peste 800 milioane de dolari.

Conform datelor MApN, Romania are, acum, 1.800 de soldati in Afganistan si doar doi in Irak (pentru instruirea trupelor irakiene), 119 oameni in Bosnia si in Kosovo.

In 2006, surse din cadrul Guvernului Tariceanu estimau costul razboaielor pentru Romania la 200 milioane de dolari anual.

Tara nostra a vrut sa fie implicata in reconstructia Irakului si sa ia "dividende" ale implicarii sale. La insistentele americane, Romania, alaturi de alte state, a restructurat datoria irakiana, datorie facuta inainte de 1989. In 2006 Irakul a recunoscut o datorie fata de Romania de 977 milioane de dolari care va fi achitata, potrivit Ministerului Finantelor, esalonat, pana in 2028.

Tot la insistentele americane, o suma importanta din datorie a fost stearsa. Conform unei telegrame a ambasadei americane in Romania, transmisa Washingtonului si publicata la inceputul anului de WikiLeaks, sustinea ca presedintele Traian Basescu a renuntat in 2005 dupa o intalnire cu ambasadorul american Richard Jones, la 80% din datoria irakiana.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#razboi Irak, #razaboi America, #razboi cost, #costuri razboi Romania , #razboi