Razboiul drogurilor din Filipine: Femeia care ucide traficanti pentru bani

Duminica, 28 August 2016, ora 19:35
20065 citiri
Razboiul drogurilor din Filipine: Femeia care ucide traficanti pentru bani
Foto: Pixabay

Presedintele filipinez Rodrigo Duterte a declansat un razboi fara precedent cu traficantii de droguri, in care aproape 2.000 de suspecti au fost ucisi de politisti sau de bande incurajate de seful statului.

In fiecare noapte, in mahalalele din Manila si alte orase apar noi cadavre, care sunt lasate pe strada cu bilete in care cetatenii sunt avertizati sa nu inceapa sa consume sau sa vanda droguri, potrivit BBC.

Dar lupta este dusa aproape exclusiv in zonele sarace. Cei omorati sunt zilierii, cei care conduc ricse sau somerii, oameni care traiau din traficul de droguri. Iar cei care ii omoara isi castiga la randul lor traiul in acest fel.

Printre asasinii platiti se numara si Maria, o femeie micuta si emotiva, sotie si mama.

Face parte, alaturi de sotul ei, dintr-o echipa de asasini platiti in care mai sunt inca doua femei. Aceste grupari sunt incurajate de presedintele Duterte, care si-a preluat mandatul acum doua luni, iar inainte, ca primar in Davao City, era la fel de angajat in razboiul drogurilor.

"Prima mea misiune a fost acum doi ani, intr-o provincie din apropiere. Mi-a fost teama si aveam emotii pentru ca era prima data", spune ea.

In cele doua luni de cand Duterte a ajuns la putere Maria a mai omorat cinci oameni, impuscandu-i in cap.

Intrebata cine ii da ordinul sa ucida, femeia raspunde: "Seful nostru, politistul".

Totul a inceput cand sotul ei a fost platit de un politist, implicat in traficul de droguri, sa omoare un datornic. Apoi au urmat alte misiuni impotriva rau-platnicilor.

"La un moment dat au avut nevoie de o femeie... sotul meu mi-a dat mie sarcina. Cand l-am vazut pe cel pe care trebuia sa il omor, m-am apropiat de el si l-am impuscat", a povestit femeia.

Maria si sotul ei provin dintr-un cartier sarac din Manila si, inainte de aceste "contracte", nu aveau o sursa stabila de venit. Fiecare asasinat se plateste cu pana la 20.000 de pesos (430 de dolari), care se impart intre trei sau patru persoane. Pentru un filipinez sarac, e o avere, pentru care plateste insa scump.

In dupa-amiaza in care s-au intalnit cu reporterul de la BBC, Maria si sotul ei se grabeau sa se mute, pentru ca nu mai erau in siguranta.

Maria e terorizata de gandul ca familiile celor ucisi ar putea sa o gaseasca.

Nu mai poate nici sa se retraga, pentru ca seful bandei a amenintat ca ii omoara pe cei care pleaca.

Isi face griji si pentru ce vor crede copiii ei.

"Nu vreau sa se intoarca impotriva noastra si sa spuna ca au putut sa traiasca pentru ca noi am omorat pentru bani", spune ea. Deja baiatul cel mare ii intreaba pe parinti cum de castiga atat de mult.

Regreta alegerea facuta si se simte inlantuita. Merge la biserica si cere iertare la spovedanie, dar nu indrazneste sa ii spuna preotului ce a facut.

Intrebata daca crede ca razboiul lui Duterte are vreun sens, Maria raspunde: "Nu vorbim decat despre misiune, cum sa o ducem la capat. Cand s-a incheiat, nu mai vorbim niciodata despre ea".

Insa in timpul acesta isi frange mainile si tine ochii stransi, chinuita de ganduri pe care nu vrea insa sa le impartaseasca.

Consumul de droguri - o pandemie in Filipine

Presedintele Duterte promitea inainte de alegeri ca va ucide 100.000 de infractori in primele sase luni de mandat, vizati fiind in special traficantii de droguri. Sustine fara rezerve uciderea lor fara proces, aratand ca vietile lor nu conteaza.

Campania sa a inceput pe fondul consumului sporit de metamfetamina cristalizata, cunoscuta sub termenul de "shabu" in Filipine si de "crystal meth" in Occident.

Este usor de obtinut si da dependenta puternica. Un gram costa 22 de dolari. Poate fi fumata, injectata, inhalata sau dizolvata in apa si ofera euforie instantanee, o evadare din viata mizera din mahala sau un impuls pentru a duce la capat munci grele, precum condusul unui camion de dimineata pana seara.

In Filipine, drogul este produs cu tonele in laboratoare la scara industriala si de acolo este distribuit in toata Asia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#Filipine razboi droguri, #asasini platiti Filipine , #razboi
Comentarii