Razboiul hibrid. Vladimir Putin viruseaza Ucraina de Ziua Independentei

Duminica, 02 Iulie 2017, ora 12:07
17816 citiri
Razboiul hibrid. Vladimir Putin viruseaza Ucraina de Ziua Independentei
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ucraina a fost tinta unui masiv atac informatic la inceputul acestei saptamani. Un virus asemanator cu WannaCry, folosit pentru atacul din luna mai care a afectat multe state din Uniunea Europeana si SUA, a paralizat acum institutiile publice din Kiev, mai multe banci si companii.

Mai multi oficiali ucraineni banuiesc ca in spatele atacului se afla armata de hackeri condusa de Vladimir Putin.

"Razboiul din mediul online a produs groaza printre milioane de utilizatori de computere si a provocat importante pagube materiale companiilor si institutiilor publice. Aceasta este doar o parte din razboiul hibrid dus de Imperiul Rus impotriva Ucrainei", a scris pe Facebook Anton Gerashenko, membru al parlamentului ucrainean.

In acest moment nu exista o confirmare oficiala in ce priveste autorii atacului si va fi greu de obtinut, dar contextul i-a determinat pe mai multi experti in securitate sa banuiasca Moscova, desi, in aceeasi zi, mai multe companii din Rusia s-au plans si ele ca au computere infectate.

Citeste si Rusia si NATO sunt in garda: Incepe o noua cursa a inarmarii

Urmele virusului au fost gasite intr-un soft realizat de compania locala M.E.Doc care foloseste sistemul de operare Microsoft Windows. Acest program e unul de contabilitate si e utilizat pe scara larga de catre firmele si institutiile din Ucraina.

Virusul a fost plasat intr-o versiune de update a programului M.E.Doc, iar efectul a fost blocarea tuturor computerelor care utilizau programul si, apoi, raspandirea virusului de la un terminal la altul.

Un spion ucis ziua-n amiaza mare

Atacul a avut loc cu o zi inainte de Ziua Constitutiei, in care ucrainenii sarbatoresc castigarea independentei fata de Rusia.

Cu cateva ore inainte de a fi declansat atacul cibernetic, Maksim Shapoval, un ofiter de informatii militare, a fost ucis de o bomba plasata in masina sa. A fost ultima victima dintr-o serie de atentate care au vizat persoane ce critica si lupta cu politica de forta a Kremlinului.

O masina capcana a explodat in Kiev si a ucis un ofiter de informatii al armatei ucrainene. La cateva ore s-a declansat si atacul cibernetic - Foto: Hepta.ro

Atacul cibernetic apare intr-un context si mai ciudat. Cu doar doua saptamani in urma, cetatenii ucraineni au primit dreptul de a circula fara viza in Uniunea Europeana. Aceasta decizie luata la Bruxelles pentru a sustine drumul catre piata comuna al Kievului a fost intampinata cu entuziasm in Ucraina. Multi turisti din republica vecina, aflati pe aeroporturile din Europa, ridicau degetele in semn de victorie la anuntul vestii ridicarii vizelor, scrie New York Times.

Calatoria fara vize in Europa inseamna un sprijin imens pentru consolidarea independentei Ucrainei in raport cu Rusia.

Criza ucraineana demonstreaza cel mai bine modul in care Rusia continua sa dezvolte armele razboiului hibrid, dar nimic nu e nou sub soare.

Intr-un articol publicat de NATO Review Magazine, intitulat "Influenta hibrida, lectii din Finlanda", se descrie modul cum a reusit micutul stat sa-i reziste Moscovei in perioada Razboiului Rece si cum a evoluat acest conflict perpetuu.

"Radacinile metodelor de lupta hibrida folosite de Rusia se gasesc in epoca sovietica, chiar daca denumirea este de data recenta. In trecut, razboiul hibrid purta un nume mult mai pasnic - masuri active, iar acestea constau in raspandirea de informatii false si crearea de organizatii in Occident.

Aceste actiuni faceau parte din politica externa a Rusiei. Astazi, tacticile sunt destul de asemanatoare cu cele folosite in trecut, dar tehnologia si mediul informational actual le-au transformat in actiuni mult mai eficiente si mult mai complexe", scrie publicatia oficiala a NATO.

Cand Moscova face daruri

Rusia, pentru a-si atinge obiectivul, foloseste o atitudine duala in care, pe de-o parte, ofera daruri, iar pe de alta parte, creeaza probleme.

In iarna 2015-2016, autoritatile din Rusia au inceput brusc sa lase imigranti din state terte sa ajunga la granita dintre Finlanda si Rusia. Granita ruseasca e controlata de FSB, principala agentie de informatii care se subordoneaza sefului statului.

Cei 1.500 de imigranti nu au provocat o criza in Finlanda, dar aceasta a fost o amenintare a Kremlinului. Un oficial de la Moscova a spus ca pe teritoriul Rusiei traiesc 11 milioane de imigranti, facand referire la faptul ca pot provoca oricand o criza umanitara la granita cu Finlanda, scrie publicatia NATO.

In acelasi articol se arata ca Moscova are probleme in a influenta opinia publica din Finlanda pentru ca exista o reticenta consolidata inca din perioada Razboiului Rece vizavi de informatiile venite de la rasarit.

Dar aceasta influenta devine mai eficienta atunci cand stirile false tintesc grupuri restranse de populatie, de exemplu, sunt atacate persoanele mai in varsta cu povesti despre faptul ca Finlanda este un membru neinsemnat al Uniunii Europene, iar in aceste comunitati, astfel de povesti pot prinde, pentru ca printre persoanele in varsta exista un sentiment al marginalizarii si o perceptie ca modul de viata si cultura finlandeza sunt diferite de cele ale europenilor.

Citeste si Rusia si alegerile din SUA: Jumatate din statele americane au fost vizate de hackerii rusi

O alta strategie e tintirea minoritatii rusesti de pe teritoriul Finlandei cu stiri despre faptul ca acest grup este discriminat si amenintat de politica statului finlandez, scrie publicatia citata.

In acest timp, Partidul Republican din SUA, sustinator al presedintelui Donald Trump, tinde sa devina si un sustinator al lui Putin, cum scrie Evan McMullin, comentator Washington Post:

"Fara ca membrii si liderii sa realizeze inca, Partidul Republican risca sa devina o formatiune aliniata dorintelor lui Vladimir Putin. E destul de usor de argumentat ca republicanii seamana tot mai mult cu formatiunile care-l sustin pe Putin in Europa. Oferindu-i presedintia lui Donald Trump, baza partidului a devenit mult mai favorabila Moscovei, iar conducerea partidului este dezinteresata de investigarea si prevenirea interferentelor rusesti in politica americana".

Asa ca, in orice moment, oricine poate deveni victima a acestui nou tip de razboi. Pentru a trece peste aceasta provocare e nevoie de mai mult decat ultimul tip de antivirus.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Putin Ucraina Rusia, #Putin razboi hibrid, #Ucraina virus computere , #razboi