State care n-au armata si traiesc in pace

Luni, 22 Septembrie 2014, ora 14:58
8723 citiri
State care n-au armata si traiesc in pace
Foto: Esoreitar

Toate tarile mari dispun de forte armate cu care sunt gata sa se apere la nevoie sau numai sa atraga atentia ca nu-i de glumit cu ele, dupa caz. Cea mai numeroasa armata este astazi a Chinei, tara dispunand de 1.600.000 militari.

Unele dintre statele mici au considerat inutil sa-si organizeze o armata, atat timp cat armatele altor state vor fi totdeauna mai mari si mai puternice, putandu-le invada oricand.

Mai intelept este sa-si pastreze prezenta si integritatea pe cai diplomatice, prin relatii de buna vecinatate si prin arta de a nu irita pe nimeni, pentru ca nimeni sa nu reactioneze simtindu-se ofensat.

In mod paradoxal, multe tari mari si cu armate puternice au avut de infruntat razboaie, unde si-au platit cu sange conflictele cu vecinii, iar aceste tarisoare minuscule lipsite de forte armate nu sunt deranjate de nimeni.

Portalul Esoreiter ofera zece exemple de asemenea state, pe care avem tot dreptul sa le invidiem pentru linistea cetatenilor lor.

Samoa

Acest stat insular, cu o suprafata de 2.831 kmp si o populatie de 194 mii locuitori, si-a dobandit independenta in 1962 si nu detine decat politie si o grupa de patrulare maritima, echipata cu o barca. Pentru siguranta nationala, se bucura de protectia Noii Zeelande, cu care are o conventie. A fost admis la ONU in decembrie 1976.

Republica Palau

Palau este tot o tara insulara. Si-a castigat independenta in 1994, are 459 kmp suprafata si o populatie de 21 de mii de locuitori. Pentru ordinea interna si patrularea costiera are 30 de angajati, dotati cu arme la purtator si o barca. Se afla totusi sub protectia Statelor Unite, in baza unui tratat de asociere.

Tuvalu

Situat tot in Pacific, statul Tuvalu este constituit din 4 insule coraliene si 5 atoli. Suprafata este de 26 kmp, iar populatia de 11 mii de locuitori. Ca si in cazurile anterioare, dispune de o barca si un mic grup de patrulare maritima. Se afla sub protectia Marii Britanii.

Vatican

Vaticanul nu are armata si nici vreun acord formal cu Italia pentru o eventuala protectie, deoarece astfel s-ar incalca neutralitatea absoluta a statului Vatican. Garda Palatina, care exista in trecut, a fost desfiintatta in 1970. Probabil ca se simte aparat destul de Dumnezeu.

Republica Nauru

Este o tara insulara, situata in apele Indoneziei. Suprafata este de 21 kmp, iar populatia de 10 mii de locuitori. Responsabilitatea pentru protectia Republicii Nauru o poarta Australia.

Insulele Solomon

In timpul celui de Al Doilea Razoi Mondial, pe insula au avut loc confruntari intre fortele japoneze si cele americane. Cu toate acestea, insularii au evitat sa-si faca o armata proprie, care de altfel nici nu se putea opune unui agresor extern, tinand seama ca intreaga populatie este de 530 de mii de locuitori. Insulele dispun astazi numai de forte pentru ordinea interna si pentru patrularea maritima.

Liechtenstein

Armata acestui pricipat european a fost desfiintata in 1868, motivat de lipsa fondurilor pentru intretinerea ei. Principatul are numai forte de politie, care servesc securitatea interna. Populatia este de 37 de mii de locuitori, iar suprafata de 160 kmp.

Grenada

Ca urmare a unui acord de parteneriat cu SUA, aceasta tara insulara din Marea Caraibelor a renuntat la fortele militare din anul 1983, limitandu-se la politie si la fortele pentru mentinerea ordinii interne.

Andorra

Principatul Andorra este situat in mijlocul Pirineilor, la frontiera dintre Spania si Franta. Nu are decat forte de politie, o militie anti-tero si o armata de voluntari, un fel de garda de onoare, prevazuta sa participe la ceremoniile oficiale ale statului.

Desi lipsit de armata, principatul Andorra a declarat razboi Germaniei in timpul Primului Razboi Mondial, fortat de imprejurari, dar nu a participat efectiv la ostilitati.

Starea de beligeranta insa s-a mentinut pana in anul 1957, intrucat in 1919 Andorra n-a fost invitata sa semneze Tratatul de la Versailles (se pare, din eroare).

Un fapt particular, pe care nu multa lume de la noi l-a observat: steagul principatului este rosu-galben-albastru, cu o stema specifica pe mijloc.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#politie tari mici, #armate tari mici , #razboi