SUA ar putea lovi in Pakistan, in cazul unui atentat pe teritoriu american

Sambata, 29 Mai 2010, ora 21:39
1345 citiri
SUA ar putea lovi in Pakistan, in cazul unui atentat pe teritoriu american

Statele Unite analizeaza posibilitatea de a intreprinde un atac unilateral in Pakistan, in cazul in care un atentat grav comis pe teritoriul american si-ar avea originea in zonele tribale ale acestei tari invecinate cu Afganistanul, scrie sambata The Washington Post.

Cotidianul citeaza declaratii ale unor oficiali americani cu rang inalt care au spus ca asemenea represalii ar fi avute in vedere doar in circumstante extreme, in cazul in care ar avea loc un atentat sangeros pe teritoriul american, ceea ce l-ar convinge pe presedintele Barack Obama ca actuala campanie de atacuri cu drone intreprinsa de CIA este insuficienta. Casa Alba a prezentat saptamana aceasta noua strategie nationala de securitate, care a renuntat la doctrina "razboiului preventiv" introdusa de administratia Bush in 2002.

"Aceasta optiune (a atacului unilateral in Pakistan - n.r.) a fost adusa din nou in discutie" dupa atentatul ratat de la 1 mai, din Times Square, New York, a declarat un oficial american, sub acoperirea anonimatului.

Faizal Shahzad, presupusul autor al atentatului ratat, este cetatean american de origine pakistaneza. El a fost arestat la doua zile de la tentativa de atentat, dupa ce se imbarcase intr-un avion cu destinatia Dubai. Potrivit autoritatilor americane, Shahzad avea legaturi cu talibanii pakistanezi. Aceste legaturi i-au facut pe oficialii americani sa se gandeasca la noi posibile optiuni de retaliere, potrivit Washington Post.

Presedintele Barack Obama si-a trimis consilierul pentru securitate nationala si pe directorul CIA la Islamabad, in urma cu zece zile, pentru a incerca sa obtina niste raspunsuri si pentru a le prezenta liderilor militari de acolo dovezi ale legaturilor lui Shahzad cu islamistii.

Washington Post mai scrie ca administratia americana vrea sa-si aprofundeze legaturile cu serviciile pakistaneze de informatii infiintand chiar centre comune de monitorizare, prin care sa impartaseasca date, mai ales in conditiile in care intre cele doua guverne nu exista incredere deplina.

Cotidianul american reaminteste ca nici Barack Obama, in campanie, nici secretarul de stat Hillary Clinton, dupa atentatul esuat de la 1 mai, nu au exclus optiunea militara in Pakistan, daca situatia o impune.

O astfel de optiune militara ar presupune fie un atac aerian, fie atacuri cu racheta, dar la fel de bine ar putea fi trimise mici echipe din cadrul fortelor speciale, deja pozitionate de-a lungul granitei cu Afganistanul. Ultima optiune este luata in considerare cu atat mai mult cu cat un atac aerian ar risca sa duca la o ireparabila ruptura in relatiile dintre SUA si Pakistan.

Echipele din cadrul Operatiunilor Speciale americane aflate in Afganistan fac de ani de zile presiuni pentru a obtine aprobarea unor raiduri peste granita, argumentand ca atacurile dronelor CIA nu aduc prizonieri si nu dau posibilitatea de a culege informatii.

CIA are in prezent autoritatea de a decide si intreprinde atacuri asupra unor tinte din Pakistan fara a avea nevoie de aprobarea punctuala a Casei Albe.

Armata americana este autorizata sa intreprinda atacuri unilaterale in Pakistan numai daca apar informatii solide despre trei tinte importante: liderii al-Qaida Osama ben Laden si Ayman al-Zawahiri sau liderul talibanilor, Mohammad Omar. Dar chiar si in aceste cazuri, armata ar avea nevoie de aprobari de la nivel inalt, scrie Washington Post.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#razboi Pakistan, #atentat SUA, #zone tribale Afganistan , #razboi