Supravietuitori ai Holocausutului asteapta in saracie despagubiri pentru bunurile luate de nazisti

Joi, 05 Mai 2016, ora 13:51
4032 citiri
Supravietuitori ai Holocausutului asteapta in saracie despagubiri pentru bunurile luate de nazisti
Foto: Arhiva Facebook/ Auschwitz Memorial

Zeci de mii de supravietuitori ai Holocaustului isi petrec ultimii ani din viata in saracie, asteptand ca statele Europei si nu numai sa le dea inapoi sau sa ii despagubeasca pentru bunurile furate de nazisti, printre care mii de opere de arta, cladiri, mobila, bijuterii, carti, bani si alte obiecte de valoare.

Familiile evreiesti au fost deposedate, in perioada ascensiunii naziste si in timpul Holocaustului, de mii de opere de arta care valoreaza miliarde de dolari, diverse alte bunuri si sume de bani. Multe lucrari de arta au fost recuperate si date inapoi fostilor proprietari, arata The Guardian.

Mister in jurul detinatorului de opere de arta confiscate de nazisti - a murit sau a disparut?

Insa multi dintre cei 500.000 de supravietuitori ai Holocaustului care traiesc si astazi inca asteapta sa primeasca despagubiri pentru bunurile care le-au fost luate de nazisti si apoi de guvernele comuniste, potrivit Organizatiei Mondiale pentru Restituirea Proprietatilor apartind Evreilor (World Jewish Restitution Organization - WJRO).

Aceasta desi apropae 50 de tari au semnat din 2009, in cadrul Declaratiei de la Terezin, Cehia, un angajament "sa repare urmarile deposedarilor ilegale", facute prin confiscari si vanzari fortate, parte a persecutiei evreilor.

Insa, potrivit WJRO, multe state semnatare nu au facut si legi prin care sa asigure restituirea sau compensarea iar altele au facut legi a caror aplicare este inceata si injusta.

"Acum am 80 de ani. Pana mor nu voi renunta. In fiecare zi mor dintre putinii supravietuitori ai Holocaustului ramasi. Din pacate, multi dintre acesti supravietuitori vor muri in saracie, fara a beneficia de bunurile lor. Lupta noastra pentru dreptate nu poate muri odata cu noi", spune unul dintre supravietuitori, Jehuda Evron, precizand ca de 20 de ani se lupta pentru inapoierea proprietatilor familiei sotiei sale.

El este unul dintre sustinatorii unei campanii lansate joi de WJRO pentru a pune presiune pe tarile semnatare ale Declaratiei de la Terezin sa isi respecte angajamentul.

Evreii, dezamagiti de Romania pentru ca nu le-a restituit proprietatile

Printre cei care sustin campania se numara si David Miliband, fost secretar de stat pentru Afaceri Externe al Marii Britanii, fostul senator american Joe Lieberman si actorul Joshua Malina.

Declaratia de la Terezin, localitate care a gazduit un ghetou si un lagar de concentrare, in apropiere de Praga, a fost semnata de 47 de tari din toata Europa, printre care si Romania, precum si de Brazilia, Argentina, Uruguay si SUA.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#arta nazisti, #evrei despagubiri , #razboi